Conte: Sjetiti se žrtava moralni imperativ Vlade Italije

U ime Vlade Italije italijanski premijer Giuseppe Conte je u video obraćanju u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari odao počast žrtvama na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici.

– Dešavanja u Srebrenici su bila poraz naših zajedničkih vrijednosti. Odati počat i sjetiti se žrtava za nas je moralni imperativ. Krenuti od poštovanja prema čovječanstvu, prepoznati bol svih žrtava i razumijeti da je rat najnehumaniji, čin to su polazišta svakog zajedničkog putovanja. Zbog toga pravda mora ići svojim putem – potrebno je dalje procesuirati sve odgovorne za počinjena grozna zlodjela – rekao je Conte.

Jedino je kroz pravdu, naglasio je, moguće postaviti temelje za nacionalno pomirenje i gledati u budućnost razvoja i integracije.

– Građani BiH više puta kroz historiju bile su žrtve ogromnih zvjerstava. U spoju njihovih kultura i religija oni mogu predstavljati ono što Evropa želi biti – mjesto raznolikosti, gdje se grade ljudske vrijednosti i gdje se brojni neprijatelji još uvijek mogu ujediniti u ime života. Na tom putu niste sami, Italija je odvijek bila uz vas i tako će i ostati – istakao je Conte.

Italija je uvjerena da region odnosno Balkan mogu biti primjer nade i suživota za cijelu Evropu kojoj ovaj region pripada.

Conte je jedan od govornika koji su snimili video-poruke emitirane u okviru obilježavanja 25. godišnjice najvećeg zločina na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Delegacije i zvanice, kao i učesnici Marša mira 2020. godine, zbog pandemije koronavirusa ne mogu prisustvovati obilježavanju godišnjice, a samim tim, mali broj ljudi ove godine moći će klanjati dženazu ubijenim Srebreničanima.

Nakon obraćanja, bit će obavljen za ukop za devet žrtava genocida: Salko (Ahmo) Ibišević (1972), Hasan (Alija) Pezić (1925), Sead (Huso) Hasanović (1971), Alija (Bekto) Suljić (1969), Hasib (Šaban) Hasanović (1970), Zuhdija (Suljo) Avdagić (1947), Bajro (Ramo) Salihović (1943), Ibrahim (Hamid) Zukanović (1941).

Pročitajte...