Cormack: Stranke trebaju uraditi posao u vezi sa izmjenama Izbornog zakona

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Maureen Cormack, u razgovoru za portal Klix.ba, komentirajući pregovore političkih stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH, poručila je da su stranke te koje treba da urade ovaj posao.

– Mi prije svega vjerujemo da kada građani izađu na glasanje, da ono za šta glasaju treba da bude i provedeno. Mi ne čekamo, već naporno radimo sa stranakama u BiH da ih okupimo zajedno, da omogućimo razgovor i dijalog kako bi riješili ovo pitanje koje je potrebno riješiti. Veoma je jasno postalo kroz čitav ovaj proces da su stranke te koje treba da urade ovaj posao. Stranke treba da donesu odluku, jer su one te koje trebaju sprovesti zakonodavstvo, koje god bude na snazi. To zahtijeva kopromis, diskusiju i političku volju – kazala je Cormack.

Navela je da je Centralna izborna komisija najavila da bi to trebalo biti odlučeno do 7. septembra, dakle mjesec prije izbora.

– Prema tom roku se orijentišemo i radimo. Građani treba da znaju da njihov glas treba da bude proveden i da će se na taj način BiH početi kretati naprijed – rekla je.

Upitana šta ukoliko ne bude dogovora do izbora u oktobru o ovom pitanju i svi ostanu na sadašnjim pozicijama, Cormack kaže da je i dalje fokusirana na tu činjenicu da postoje konkretna rješenja za ovaj problem.

– Brojne su mogućnosti diskutovane među strankama s pravnim ekspertima, uključujući i članove Venecijanske komisije. Mislim da trebamo ostati fokusirani na to da rješenje postoji. Političari trebaju biti ti koji će biti odgovorni i koji će uraditi taj težak posao, da se dogovore, da dođu do kompromisa, da odustanu od nekih teških tvrdolinijaških pozicija i da u potpunosti možemo provesti izbore na fer način – rekla je ambasadorica Cormack za Klix.ba.

Pročitajte...