Čović nakon sastanka s Vučićem: Delegacija BiH u decembru u Beogradu, moguća trilaterala s Hrvatskom

– Sporni delovi granice između Srbije i Bosne i Hercegovine, te mogućnost trilaterale s Hrvatskom teme su koje su dominirale tokom radnog sastanka predsedavajućeg Predsedništva BiH i predsednika Srbije

BEOGRAD (AA) – Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su danas na radnom sastanku u Beogradu o spornim delovima granice između dve zemlje i mogućnosti organizovanja trilateralnog sastanka Bosna i Hercegovina – Srbija – Hrvatska, javlja Anadolu Agency.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka, predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović rekao je kako bi članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine trebali posetiti Beograd 6. i 7. decembra. Čović je izrazio nadu da će tom prilikom biti potpisani sporazumi o granici između dve zemlje.

Naglasio je da je sadašnja želja Predsedništva da BiH ide napred i da napreduje na putu ka Evropskoj uniji i da na tom putu rade zajedno sa Srbijom.

“Sinoć (na radnoj večeri, op. a.) sam razgovarao sa Vučićem, mislim da on može pomoći na našem evropskom putu”, rekao je Čović.

Kada je reč o trilateralnom sastanku zvaničnika Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Čović je kazao da će o tome razgovarati i sa zvaničnicima Hrvatske prilikom posete toj zemlji narednih dana.

“Da pokušamo graditi otvoreniju saradnju na ovom prostoru, da ljudi mogu živjeti po mjeri čovjeka”, rekao je Čović.

BEOGRAD, Srbija 16 Octobar 2017 –
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su danas na radnom sastanku u Beogradu o spornim delovima granice između dve zemlje i mogućnosti organizovanja trilateralnog sastanka Bosna i Hercegovina – Srbija – Hrvatska. ( Talha Öztürk – Anadolu Agency )

On je dodao da će do Sajma gospodarstva u Mostaru, na kojem će Srbija biti zemlja partner, zvaničnici BiH i Srbije održati bar još tri ili četiri sastanka, kao i da je potrebno da se ubrzaju odnosi koje dve zemlje imaju pred sobom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je trgovinska razmena između Srbije i Bosne i Hercegovine u prvih osam meseci ove godine bila milijardu i 108 miliona evra i da se očekuje da ona u 2017. godini bude 1,6 milijardi evra.

“Radimo svakodnevno da se saradnja napravi još većom i sveobuhvatnijom”, rekao je Vučić.

On je ocenio da bi trilateralni sastanak sa predstavnicima Hrvatske doveo do mnogo važnih rešenja o brojnim političkim, socijalnim i ekonomskim pitanjima.

Prema Vučićevim rečima, timovi dve zemlje usaglasili su 373 kilometra međudržavne granice. On je ustvrdio da postoji određena saglasnost i o “razmeni teritorija” kod opština Priboj i Rudo i kod železničke stanice Štrpci, gde je namera Srbije da poveže pružnu komunikaciju ka Crnoj Gori. Rekao je kako bi “Srbija metar za metar uzvratila teritoriju na drugom mestu”.

Vučić je podsetio kako Srbija i Bosna i Hercegovina treba da pronađu i rešenje za hidroelektrane Zvornik i Bajina Bašta, gde je problem sa 17, odnosno 105 hektara zemljišta.

Srbijanski predsednik je ocenio da su odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine ključ za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Upitan o tome da li će Bosna i Hercegovina priznati Kosovo, predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović je rekao da je BiH zauzela jasan stav po tom pitanju.

“Što se tiče Kosova, mi imamo izgrađeni stav o Kosovu, dok to ne uradi Srbija, to neće raditi ni Bosna i Hercegovina”, rekao je Čović.

Vučić je rekao da je uveren da se to neće dogoditi, da veruje da to ne bi podržao srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, ali ni drugi članovi Predsedništva.

Vučić je na konferenciji za novinare kazao i da će Srbija pomoći izgradnju sabornog hrama u Mostaru.

Pročitajte...