Crnogorac: Mogu prepoznati talent, problem je kad džudisti neće da rade (VIDEO)

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Selektor džudo reprezentacije Bosne i Hercegovine Branislav Crnogorac ove godine je ponovo izabran za najboljeg trenera naše zemlje u izboru Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine.

Crnogorcu je to jedna u nizu nagrada za najbolji jednogodišnji rad, međutim, kako je kazao u razgovoru za Fenu, ove godine ta nagrada za njega ima poseban značaj jer je iza Larise Cerić, najbolje džudistkinje i sportistkinje BiH, najuspješnija sezona u karijeri.

– Priznanje za najboljeg trenera BiH ove godine mi je posebno drago jer je ovo jedna od naših najplodnijih godina. Larisa Cerić je u ovoj godini napravila iskorak. Osvojila je grand slam, bila je prva na ranking listi, a osvojila je evropsko srebro i svjetsku bronzu – rekao je Crnogorac.

Ostali džudisti nisu imali tako dobru godinu. Aleksandra Samardžić je operisala meniskus, Harun Sadiković je imao zdravstvenih problema pa su njihovi rezultati izostali, ali Crnogorac očekuje njihove uspjehe u narednoj godini, kao i bolje rezultate Tonija Miletića i Anđele Samardžić.

Džudom se bavi 40 godina, bio je selektor u Jugoslaviji a zatim u BiH, zbog čega je veoma vješt u prepoznavanju mladih i talentovanih džudista, koje potom uzme pod svoje okrilje i kroz naporan rad od njih stvori vrhunske džudiste. Slaže se s mišljenjem Larise Cerić da je za vrhunski sport potrebno 90 posto rada, a po pet posto talenta i sreće.

– Mogu prepoznati talent, ali ako ti sportisti neće da rade onda to postaje problem. Od dana kada smo prepoznali Larisin talent prošlo je 11 mukotrpnih godina rada, a tek posljednjih nekoliko godina slavimo rezultate. S Amelom Mekićem sam također morao raditi desetak godina, da bi on u konačnici 2011. godine postao prvak Evrope. Generacije iza nas su dale puno, a puno se očekuje i od budućih generacija. Ovo što imamo danas je veličanstveno i ponosni smo na rezultate koje pravimo, posebno u posljednjoj deceniji – zaključio je trener godine.

Napominje da će Olimpijski komitet BiH pružiti pomoć Larisi Cerić u narednoj sezoni, jer su čelnici te institucije svjesni da vrhunski sportisti kao što je ona imaju šansu da osvoje prvu olimpijsku medalju za BiH, a priliku za to imat će na olimpijadi 2020. godine u Tokiju.

– Mi svi sanjamo tu prvu medalju za BiH, a Larisa Cerić, uz možda nekoliko drugih bh. sportista, najozbiljniji je kandidat da u tome uspije. Mi smo jedina zemlja regiona koja nema olimpijsko odličje i naravno svi smo posvećeni da se to promijeni. Olimpijski komitet se zbog toga odlučio uključiti u pripreme i kontrolne nastupe Larise Cerić. Olimpijska medalje je jedina koja nedostaje Larisi i meni i to je dodatni motiv da damo sve od sebe – podvukao je.

Tvrdi da olimpijski turnir u džudu nije jači od svjetskog prvenstva, a Cerić je u dva navrata dokazala da na takvom takmičenju može ići do samog kraja, te da je temeljem njenih rezultata u proteklih nekoliko godina realno očekivati da trofejna bh. sportiskinja kolekciji medalja pridoda i olimpijsku.

Ističe da džudo u BiH ne treba da brine za budućnost, jer žele zadržati epitet najtrofejnijeg bh. olimpijskog sporta, ali napominje da rezultati i napori bh. džudista u našoj zemlji nisu dovoljno cijenjeni.

– Najviše radimo i potpuno smo posvećeni džudou tako da vjerujem da će epitet najboljeg olimpijskog sporta BiH ostati u našem vlasništvu i u narednim godinama. Ipak, neke druge zemlje bi sigurno na mnogo bolji način znale cijeniti naše rezultate. Govorim ovo iako znam da se nekima neće svidjeti, ali u BiH se na podršci možemo zahvaliti samo Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, dok ostali povremeno učestvuju – zaključio je Crnogorac.

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu

Zmajevi poraženi u Rumuniji

Popularno