CRS-PRO-Budućnost – U više od 50 škola u BiH program ‘Obrazovanje za mir’

Povodom Sedmice mira zvanično je predstavljen program mirovnog obrazovanja i Vodič za mirovno obrazovanje, koje će se kroz saradnju ministarstava obrazovanja, škola i USAID-ovog projekta PRO-Budućnost realizirati po prvi put ove godine u više od 50 škola u Unsko-sanskom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu Sarajevo.

Radi se o projektu koji provodi Catholic Relief Services (CRS) BiH u suradnji s partnerima.

– Uključivanjem mirovnog obrazovanja u programe i aktivnosti škola napravljen je važan iskorak. U vremenu pandemije Covid-19 i uz izazove prilagođavanja nastave novim uslovima, sretni smo što smo zajednički uspjeli početi implementaciju ovog programa zahvaljujući predanosti predstavnika ministarstava i nastavnog osoblja – pojašnjava Edita Čolo-Zahirović iz USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

Cilj programa mirovnog obrazovanja jeste da učenici steknu vještine koje će im omogućiti savladavanje svakodnevnih izazova u komunikaciji i pronalazak svog puta ka učešću u mirovnom aktivizmu, ali i da u konačnici program mirovnog obrazovanja postane dijelom redovnog rada nastavnika i studenata.

U okviru programa kreiran je i Vodič za mirovno obrazovanje za nastavnice i nastavnike koji nudi planski pristup svim aktivnostima koje će se realizovati u toku ove školske godine kroz radionice i aktivnosti.

U kreiranju Vodiča učestvovali su svi akteri u obrazovanju, a upute koje nudi prilagođene su novim generacijama i izazovima s kojima se suočavaju kada je u pitanju razgovor o toleranciji, različitostima u lokalnoj zajednici i očuvanje kulture mira.

Program mirovnog obrazovanja postepeno je komuniciran od ministarstva, preko škola prema nastavnicima, da bi naposljetku došao do učenika, što je pristup koji su pohvalili predstavnici ministarstava.

– Način kako smo pristupili uključivanju programa mirovnog obrazovanja u naše škole će postati primjerom koji trebaju da prate slični projekti nevladinih organizacija sa sličnim inicijativama prema obrazovanom sustavu KSB/SBK. Važno je da mlade učimo da prepoznaju što je vrijedno u njima, ali i da znaju prihvatiti i priznati vrijednosti drugog i drugačijeg – kazala je Katarina Velte, savjetnica ministra obrazovanja, znanosti, kulturi i sporta Srednjobosanskog kantona.

Na području ovog kantona mirovno obrazovanje će se realizovati u osam škola, a prve aktivnosti su počele obilježavanjem Međunarodnog dana mira i sadnjom stabala mira u dvorištima škola.

Slično su implementaciju projekta počeli i u deset srednjih škola u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

– S obzirom da ovaj dan ima posebnu simboliku, osnovne i srednje škole na području HNK obilježile su ga i poslale poruke odgovornosti, solidarnosti i tolerancije. Naš cilj je da ovakvim projektima i aktivnostima učenicama i učenicima razvijemo kritičko mišljenje, ohrabrimo ih i kroz različite tehnike učenja podstaknemo na promoviranje mirovnog aktivizma – poručio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Rašid Hadžović.

Od ove sedmice mirovno obrazovanje počinje i u deset srednjih škola Kantona Sarajevo, najavila je profesorica Selvira Mašnić, koordinatorica realizacije programa.

– Cilj programa je da se kod učenica i učenika unaprijede stavovi, znanja i vještine za izgradnju mira i promoviranja mirovnog aktivizma u BiH – zaključila je Mašnić.

U 23 srednje škole Unsko-sanskog kantona program je fokusiran na obučavanje nastavnog osoblja tehnikama prevencije društveno neprihvatljivih ponašanja koje će provoditi Udruženje pedagoga.

– Podsjećamo, osnažujemo i poučavamo prosvjetne radnike pedagoškim metodama i tehnikama koje za polazište djelovanja prepoznaju potrebe djeteta i na nešto kreativniji način preveniraju društveno neprihvatljivo ponašanje – kazala je Šejla Bjelopoljak, predstavnica Udruženja pedagoga Unsko-sanskog kantona.

Kroz saradnju s ministarstvima obrazovanja, ‘PRO-Budućnost’ podržava izgradnju kulture mira u školama. Radionice imaju za cilj da učenicima približe znanja i vještine koje će im olakšati razrješavanje sukoba i koristiti u obrazovnom procesu, a kasnije i u profesionalnom razvoju.

Novi pristup mirovnom obrazovanju je sa Sedmicom mira našao svoj put do 51 škole, uz nadu da će njihova pozitivna iskustva ohrabriti širenje ove priče dalje, širom Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz CRS-a.

(RTVTK/FENA)

Pročitajte...