Čuvar bh.tradicije Vispak predstavio novi web portal bosanskakuhinja.ba

0
61

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Vispak iz Visokog, čuvar bh. tradicije, predstavila je novi web portal www.bosanskakuhinja.ba. Cilj pokretanja portala je promovirati bosansku kuhinju kao takvu, i u digitalnoj formi predstaviti ono najbolje od, kako je mnogi nazivaju, «Francuske kuhinje Balkana». Kompanija je također iskoristila priliku za promociju redizajna brenda Tajna  – mješavine začina za top jela bosanske kuhinje.

Visoko, 3. juni 2019. – Zamiriše sogan dolma, a tek japrak. Pa odnekud svima poznat miris bureka. Eh, taj vrli pitac, neki… Ma nije neki! Tačno se zna koji je to pitac, jedini muškarac među pitama i jedina pita sa mesom. A tek ćevapi sa Baščaršije, u Travniku na Plavoj vodi, pa do Banja Luke na banjalučke…,ih! Nema kraja bosanskoj kuhinji. Nema nadaleko te kombinacije mirisa na tradicionalnoj bosanskoj sofri, gdje se opet svaki ističe i mami, pa obično budemo u nedoumici šta prvo pojesti.

– Sve ove i mnogo drugih recepata iz bosanske kuhinje moći ćete od sada pronaći na Vispakovom portalu www.bosanskakuhinja.ba. Susreti različitih kulinarskih kultura, Orijetna i Oksidenta, kontinenta i Mediterana, tradicionalnog i modernog, kao dio našeg nasljeđa utkano je u bosansku kuhinju. Ideja za porektanje portala nastala je kada i brend Tajna. Sada smo je i realizirali. Naša kompetentnost za bosansku kafu i bosansku kuhinju na ovaj način je još više potvrđena, navode u kompaniji Vispak.

„Kao kompanija koja na prvo mjesto stavlja tradiciju i običaje naše divne zemlje, dugo godina njegujemo bosansku kuhinju, kroz kategoriju začina, čorbi i juha. Sva jela iz našeg programa posvećenog bosanskoj kuhinji imaju pravi domaći okus i omogućavaju užitak na svakoj trpezi, a domaćici ponos jer prisutni traže još“, kazala je Zerina Čolaković direktorica marketinga i razvoja u Vispaku.

Pokretanje novog portala na kojem će svi ljubitelji vrhunskih delicija bosanske kuhinje moći preuzimati recepte, ali i postavljati svoje vlastitei tako dijeliti radost ukusa prema, ocjenama svjetskih medija,jedne od najboljih kuhinja na svijetu, Vispak je iskoristio za redizajn brenda Tajna- mješavine začina. Tako na police stižu Tajne osvježenog dizajna, koje u skladu sa bosanskom kuhinjom predstavljaju spoj vizuelnog identiteta Istoka i Zapada. Tajna mješavine predstavljaju rješenje za brzu i jednostavnu pripremu najomiljenijih jela na ovim prostorima.

Ponos bosanske kuhinje kao što su Punjene paprike, Grah, Gulaš i paprikaš, Burek, Sitni ćevab, Bosanski lonac, Šarena dolma, Ćufte, Ćevapi, te jedno od najpopularnijih mediteranskih jela, italijanski Bolonjez,predstavljaju brend Tajna – mješavine začina. Veoma sam ponosan što je pokrenut web portal koji njeguje tradiciju tj. tradicionalnu bosansku kuhinju, a još više što smo i mi  dio ovoga projekta. Drago nam je da je Vispak prepoznao važnost tradicije i da je pokrenuo ovu aktivnost koja je bitna za očuvanje tradicionalnih vrijednosti BiH. Bitno je napomenuti du su recepture  autentične i ovom prilikom bih se zahvalio na saradnji udruženjima žena iz svih krajeva BiH“, istakao je Nermin Hodžić, predsjednik Udruženja kuhara Bosne i Hercegovine.

Portal www.bosanskakuhinja.ba omogućava svakoj domaćici da bez imalo muke napravi ne samo jedno, nego više različitih jela. Na portalu možemo pronaći video recepte tradicionalnih bosanskih jela, kojasu pečat tradicije Bosne i Hercegovine. Cilj portala je promovirati bosansku kuhinju i u digitalnojformi predstaviti sve recepte bosanske kuhinje, kako bi nove generacije nastavile njegovati tradiciju naše domovine i spremati bosanska jela.Registrovani korisnici mogu objavljivati svoje recepte, ne samo bosanske, nego i internacionalne kuhinje, komentarisati postojeće recepte i dodavati fotografije. U rubrici Zanimljivosti nalaze se «Mamine tajne», tačnije trikovi kao pomoć u kuhinji, te savjeti značajnih javnih ličnosti iz naše zemlje.

Budi i ti dio tima Bosanske kuhinje! Prenesi dio svoje tradicije na nove generacije i saznaj šta se sve krije iza bosanske, ali i internacionalne kuhinje.

Pridruži se društvenim mrežama Bosanska kuhinja:

Facebook (https://www.facebook.com/BosanskaKuhinja/)

Instagram (https://www.instagram.com/bosanska.kuhinja/?hl=hr)