Da kreditu MMF ali ne po dosadašnjem modelu vraćanja ino kredita!

Prema nekim saznanjima u Vladi Tuzlanskog kantona kreditna sredstva MMF su već u fazi realizacije i nalaze se na transferima prema nižim nivoima vlasti. A ovi posljednji do sada nisu imali nikakve zvanične informacije iz federalnog ministarstva finansija  o tome kako će se ta sredstva vraćati. Dosadašnje ino kredite, po analizi koju je uradio ministar finansija našeg Kantona, mi smo vraćali i kada ih nismo koristili i to dva puta odnosno vraćali smo i kredit koji je npr. Sarajevo uzelo za kupovinu tramvaja, kaže ministar Mustajbašić.

Dešavalo se to zbog toga što se  od ukupnog novca koji treba biti predmetom raspodjele po osnovu javnih prihoda prvo oduzme dio za vraćanje svih ino kredita, zatim se izvrši raspodjela a nakon toga Kantoni iz budžeta ponovo otplaćuju rate. Kada je u pitanju posljednje zaduženje kod MMF koje treba da se desi  ministar Mustajbašić se nada da neće biti vraćan po dosadašnjem modelu. U tom slučaju Tuzlanski kanton će uzeti kredit po raspodjeli koja je dogovorena , ali ako ne bude tako stav Vlade Tuzlanskog kantona da će povoljniji kredit naći kod komercijalnih banaka.

Ministar Mustajbašić dodaje kako su u svim dosadašnjim ino kreditima  oštećeni niži nivoi vlasti. Njegova analiza i projekcija vraćanja posljednjeg kredita kod MMF po starom modelu pokazuje da bi čak i Općine vratile 33 miliona KM kredita a nisu dobile ni jednu marku. Zato je nužno, kaže ministar što prije napraviti novi model vraćanja kredita po kojem će svako vratiti samo ono što je uzeo.