Da li će novi Zakon o privrednim društvima FBiH ojačati privredu?

Vlada Federacije BiH utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, čiji je cilj privlačenje što većeg broja domaćih i stranih investicija. Izmjene i dopune predviđaju pojednostavljenje registracije poslovnih subjekata u Federaciji BiH uspostavljanjem jednošalterskog sistema.

Pojednostavljenje postupaka registracije i jačanje transparentnosti u oblasti privrede, samo su neke od novina koji donosi Zakon o privrednim društvima FBiH. Predviđa da se upis u registar društva, vođenje i održavanje registra u štampanom i elektronskom obliku i objavljivanje registracije vrši u skladu s propisima o registraciji poslovnih subjekata u FBiH. Ovaj Zakon omogućit će i digitalni način registracije firmi.

– U tom Zakonu oni postavljaju osnov za registraciju privrednih subjekata u FBiH na jednom mjestu. To je one stop shop. To je taj sistem koji će omogućiti osobi koja želi da registuje firmu da na jednom mjestu podnese zahtjev, da dobije sve potrebne dokumentacije i da ubrza postupak same registracije – kaže Nedret Kikanović, predsjednik KPK TK.

Vlada Tuzlanskog kantona već je prepoznala problem složenih procedura za postupke otvranja firmi, te je već mnogo učinjeno u tom smislu, ali je i dalje sve tromo, kaže resorni ministar Asmir Hasić, navodeći primjere evrospkih država, u kojima se biznis registruje za manje od pola sata.

– Mi ćemo pokušati u naredno periodu da uprostimo te procedure, tako da mladi ljudi mogu na vrlo brz i efikasan način da postanu privrednici, odnosno da postanu privredno društvo, bilo da je obrt, bilo da je d.o.o. – ističe Hasić.

Mnogo toga je i do lokalnih zajednica, koje bi trebale biti servis privredi. Veliki korak naprijed napravljen je u Živnicama, gdje je prije dvije i po godine otvoren Centar za biznis. Cilj centra je obezbjeđivanje potrebne dokumentacije, planova, i idejnih projekata privrednicima. Živinice tako bilježe pozitivne investicijske priče. Otvoreno je 30 novih kompanija. Povećan je prihod od prodaje za 300 miliona. Prihod od izvoza je povećan na 117 miliona, dok je prije pet godina iznosio 60 miliona.

– Neto prihod naših poslodavaca je 33 miliona, 2014. godine bio je oko 10 miliona. Centar za biznis je ispunio svoju ulogu. On je servis našim poslodavcima, a također je i servis našim start up-erima – napominje Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica.

Gradonačelnik Kamenjaković ističe da dozvole za obrt izdaju za dva sata, a nekada se čekalo i po nekoliko mjeseci. Ukinuli su i skoro sve nakanade, koje su u nadležnosti lokalne samouprave.

– I išli smo i korak dalje… Ukinuli smo i ovjeru dokumentacije za tender koja se tiče predavanja dokumentacije na tendersku proceduru, a koja je sa teritorije Grada Živinice – dodaje Kamenjaković.

Iz Kantonalne privrede komore Tuzlanskog kantona kažu da će novi Zakon o privrednim društvima najviše onim lokalnim zajednicama koje nisu uspjele da urade reformu uprave, ali će dodatno unaprijediti poslovanje firmi tamo gdje je sporovedena reforma uprave, jer će dovesti do uvezivanja privrednog sektora u FBiH.