Da li će privreda TK prva u BiH doživjeti oporavak?

U Tuzlanskom kantonu ove godine bilježi se rast prodaje poljoprivrednih proizvoda od 10 posto, kao i rast izvoza, što doprinosi procesu oporavka privrede brže nego u ostatku Bosne i Hercegovine. Prema analizama, oporavak bh. privrede od posljedica pandemije do kraja sljedeće godine mogao bi iznositi do 3,5 posto, a najbolji rezultati se očekuju u Tuzlanskom kantonu, koji je industrijski izvozno orijentisan.

Prema zvaničnim podacima Kantonalne privredne komore Tuzlanskog kantona, industrijska proizvodnja prošle je godine pala za 2,6 posto u odnosu na 2019., a izvoz je smanjen za oko 6,7 posto. TK je specifičan po industrijskoj, izvozno orijentisanoj proizvodnji, a prvi problemi su se javili već u januaru prošle godine, sa zatvaranjem Kine kao izvora repromaterijala, a zatim i Italije te Njemačke, kao konačne destinacije najvećeg dijela izvoznih proizvoda. Ipak, važno je da su se uspjela sačuvati radna mjesta, tako da je Tuzlanski kanton krajem prošle godine imao 101.319 zaposlenih s prosječnom neto platom od 835 KM.

– Naša industrija je izvozno rjentisana. Naše firme izvoze na područje EU. Dizanjem privrede u EU doći će do povećanja njihovih potreba – ističe Nedret Kikanović, predsjednik Privredne komore TK.

TK bilježi rast u drvnoj industriji, odnosno proizvodnji namještaja. Pozitivan rast je i u metalnoj industriji, kao i u prehrambenoj. U Tuzlanskom kantonu ove godine bilježi se rast prodaje poljoprivrednih proizvoda od 10 posto, kao i rast izvoza.

– Ono što mi vidimo u prvom kvartalu je povećanje i sigurno je da ćemo u narednom periodu imati taj trend i rast izvoza – napominje Kikanović.

Procjene su da će Bosna i Hercegovina zabilježiti oporavak od 2,8 do 3,5 posto. Tuzlanski kanton će vjerovatno rasti više od četiri posto, čemu se nadaju i u Ministarstvu finansija TK.

– Mi imamo dosta izvozno orjentisanih firmi koje su u TK. Mi im moramo dati dodatni podstrek i iz Buždeta TK kako bi to bilo bolje. Nezaposlenih osoba, naših sugrađana ima još uvijek i moramo im svima dati priliku i sa svim investitorima sa kojima pričamo isključiva nam je namjera da uposle domaću radnu snagu i da pokušamo što prije izaći iz ove krize – dodaje Vedran Lakić, ministar privrede TK.

S ciljem pomoći privredi Vlada TK planira povećati izdvajanja za razvojne projekte i pomoć privredi. S tim u vezi za pomoć razvoju kantona u ovoj godini bit će izdvojena 4,5 miliona KM, planirano je oko 800.000 KM za podršku privrednim društvima iz oblasti prijevoza te oko 600.000 KM za pomoć ugostiteljima.

Pročitajte...