Da li kovid ambulante pružaju adekvatnu pomoć pacijentima?

Iako je naredba Ministarstva zdravstva FBiH bila da svi domovi zdravlja moraju osnovati Kovid ambulante, gdje bi trebala da se vrši i trijaža pacijenata u praksi izgleda da taj sistem ne funkcioniše. Iz Kovid bolnice Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla ističu da kovid pozitivni pacijenti koji im se javljaju imaju tešku kliničku sliku, te da su često bez svijesti.

U posljednjih sedam dana u Kovid bolnici UKC-a Tuzla bilježi se veliki priliv pacijenata iz svih dijelova TK. V.d. načelnica Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla ističe da je stanje pacijenata koji dolaze iz primarne zdravstvene zaštite često vrlo loše i jako zapušteno, što ukazuje da im nije pružena adekvatna medicinska pomoć.

– Oni koji su sa lakšom kliničkom slikom ne bi trebali da budu upućeni u našu prijemnu ambulantu iz razloga zato pšto se stvara gužva i ne možemo pružiti adekvatnu medicinsku pomoć bolesnicima kojima je potrebna – dodaje Rahima Jahić, v.d. načelnice Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.

Naredba Federalnog ministarsva zdravstva bila je da se u svim domovima zdravlja u FBiH organiziraju Kovid ambulante, koje bi trebalo da vrše trijažu pacijenata, domovi zdravlja na TK nisu odgovorili svom zadatku, ističe doktorica Jahić.

– Imamo situaciju da nam pacijenti kažu da im se porodični ljekari samo jave telefonom i kažu koji im lijek treba i uopšte ih ne pregledaju, tako da pacijenti odgađaju dolazak ljekaru a onda nama budu upućeni u teškom stanju – ističe Jahić.

U Kovid bolnici Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla trenutno je hospitalizovano 90 pacijenata, a kapacitet bolnice je 100 kreveta.

Pročitajte...