Da li ste se ikada pitali koliko zapravo uništavate svoju kosu?

Kroz naše iskustvo smo mogli primijetiti da mnoge dame nažalost ipak ne posvećuju pažnju svojoj kosi tokom tretiranja kući.
Pitate se zašto i na šta konkretno mislimo?

Ovaj put ćemo pričati o ”najobičnijem” pranju kose. Čime i kako perete vašu kosu? Da li pravilno otvorite i zatvorite svoju dlaku tokom najobičnijeg pranja kose od kojeg vam zavisi stanje kose nakon ovog procesa?

Prva i osnovna stvar ŠAMPON!
Jako je bitno, da koristite šampon sa što manje štetnih materija, kao što su sulfati i slično. Sulfati su jako štetne materije koje su generalno štetne kako za kosu, tako i za naš organizam. Nalaze se u mnogim proizvodima za ličnu higijenu, pa tako i u šamponima. Sulfati imaju jako sitne molekule, koje prodiru kroz kožu, te dolaze u naš organizam i štete određenim organima. Komercijalni nekvalitetni šamponi puni tog i sličnog hemijskog sastava jako štete vašoj kosi te agresivno dijeluju na nju. Imajući to u vidu, naš savijet je da za pranje kose birate kvalitetan šampon, bez sulfata i na što prirodnijoj bazi. Pored toga što nećete agresivno dijelovati te agresivno otvarati Vašu dlaku, nevjerovatno je koliko ćete očuvati BOJU vaše kose, koja će biti trajnija sa takvim šamponom.

Ne koristite masku, regenerator?
Tokom pranja kose šamponom ono što je uglavnom učini ”krutom” i ”škripi” pod rukom je znak da je dlaka otvorena te ju je potrebno pravilno zatvoriti. Dlaku ćete pravilno zatvoriti maskom, regeneratorom. Ne korištenjem maske, regeneratora, ostavljate dlaku podložnijom svim vanjskim uticajima te je sklonija isušenosti i ispucalosti krajeva. Korištenje maske, regeneratora nakon pranja šamponom je obavezno, jer morate vratiti ph vrijendost dlake u optimalan nivo na kojem će se dlaka pravilno zatvoriti te ćete imati fin rezultat, sjajnije i mekanije kose. Da bi dobili rezultat, morate ostaviti masku najmanje 5-10 minuta da bi se dlaka pravilno zatvorila te vi dobili ljepšu, mekaniju i sjajniju kosu. Ukoliko samo nanesete masku, te odmah operete nakon nanošenja, skoro da ste je bacili.

Nakon pranja kose dolazimo do frotiranja ili takozvanog sušenja peškirom. Kosi nakon pranja, peškirom trebate isključivo pokupiti vlagu na način tako što ćete stiskati kosu peškirom a ni u kom slučaju trljajući kosu peškirom, jer na taj način jako oštećujete dlaku, lomite je i činite poroznijom.

Sušenje, ili peglanje kose?
Nakon pranja kose i maske, možete koristiti neki proizvod za raščešljavanje i termalnu zaštitu koji ćete nanijeti na dužinu kose te nakon toga raditi postupak sušenja. Ukoliko želite ravnu kosu, NE SUŠITE je sa svih strana, jer ćete dobiti efekat napuhane i naelektrisane kose, nego je sušite odozgo, ka dole. Ukoliko želite kovrdže, onda to radite difuzerom.
Izbjegavajte peglanje kose, jer pegla izbacuje većinski dio vlage iz dlake, te samim tim dobijete samo TRENUTAN efekat sjajne i ravne kose te tokom dužeg tretiranja na taj način vaša kosa gubi prirodnu vlagu koju sadrži u suhom stanju, postaje tanja, slabija, lakše puca te promijene boje kose će samim tim biti veoma rizične ili ne baš toliko svijetle koliko bi voljeli, jer u slučaju jako oštećene kose peglom, agresivnije blajhanje i peglu bi trebalo izbjegavati i posvetiti se njezi kose te vraćanju stabilnosti dlaci, u najgorem slučaju ošišati uništene dijelove.

Drage dame! Da biste imali njegovanu i zdravu kosu te trajniju boju i da bi imale dobar rezultat i nakon frizerovog rada, morate vašoj kosi posvetiti pažnju, jer kosa to zahtijeva. A kosa je kao kruna, koju nikada ne skidate.

Nadamo se da će vam neki od naših savijeta biti od pomoći te da smo uspjeli na neki način da podignemo vašu svijest o ovoj temi. U nekom od idućih brojeva ćemo pisati o problemima sa masnom kosom te na koji ih način kontrolisati i mnogim drugim temama.

”Hairdesign by Zo&Em”