Damir Šehanović član žirija na 48. Međunarodnom filmskom festivalu FEST u Beogradu

Poznati bosanskohercegovački novinar i dugogodišnji TV urednik Damir Šehanović, član je žirija u programu FEST Fokus ovogodišnjeg filmskog festivala u Beogradu. FEST Fokus, novi je festivalski program, nastao iz potrebe organizatora festivala da dodatno skrenu pažnju na autorska ostvarenja koja svojim hrabrim izrazom i izborom teme to zaslužuju.

Premijerne projekcije filmova ovog programa održavaće se u Dvorani kulturnog centra Beograd (KCB) a među dvanaest ostvarenja naći će se i “Telo Hristovo” poljskog reditelja Jana Komase, koji je bio u nominaciji za nagradu Oscar u kategoriji najbolji internacionalni film. Pored Šehanovića, u žiriju za izbor najboljeg filmskog ostvarenja u programu FEST Fokus biće i mladi srbijanski režiseri Momir Milošević i Dušan Zorić, čiji su filmovi „otkriveni“ na FEST-u.

Neizmjerna je čast i zadovoljstvo biti dijelom festivala koji ima ovakvu tradiciju. Posebno me raduje činjenica da su organizatori FEST-a na press konferenciji naveli da su Momira, Dušana i mene odabrali za članove žirija zbog izbora tema kojima smo se bavili kroz svoje stvaralaštvo i odlučnosti sa kojom smo im pristupali” istakao je Damir Šehanović.

Nakon dugogodišnjeg novinarskog rada u medijima i PR angažmana u međunarodnim organizacijama, Šehanović je posljednju godinu dana fokus svog rada usmjerio na doktorski studij. Kao stipendista Vlade Francuske, dobio je priliku da svoju disertaciju radi na Bordeaux Montaigne University uz pomoć vrhunskih mentora iz ove oblasti.

Prošle jeseni sam započeo rad sa svojim mentorima u Bordou i Parisu. U prvoj fazi radim istraživanja filmskih festivala na Balkanu. Započinjem sa FEST-om, nastavljam u julu sa Pula film festivalom a završavam sa, po meni najznačajnijom regionalnom filmskom smotrom, Sarajevo film festivalom” rekao je Šehanović. “Želja mi je dokazati koliki je utjecaj filma, filmskih festivala i filmske industrije uopšte, na kulturnu diplomatiju u regionu” zaključuje Damir Šehanović.

Pročitajte...