Dan maternjeg jezika obilježen na Filozofskom fakultetu u Tuzli

Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli otvorio je večeras izložbu za javnost, na kojoj su hronološki postavljene replike arhivskih dokumenata iz srednjevjekovne Bosne. Ova izložba i prateće predavanje upriličeno u povodu Dana maternjeg jezika, okupili su brojne studente, ali i učenike osnovnih i srednjih škola, te druge građane Tuzle.

novinar Azra Mešić

Učenici i studenti, njihovi profesori zajedno su analizirali povelje srednjevjekovne Bosne, čije su replike postavljene u holu Filozofskog fakulteta. Najstarija je Kulinova povelja iz 12. stoljeća pisana dvojezično i na dva pisma.

Nakon povelje Kulina bana imamo niz dokumenata iz 13. 14. i 15. stoljeća koji su također vezani za srednjovjekovnu Bosnu, a to su dokumenti koji su nastajali skoro 300 godina. Za nas su historijski, filološki, onomastički i pravnohistorijski važni za izučavanje naše prošlosti, kaže za RTVTK Amira Turbić – Hadžagić, profesorica na Odsjeku za bosanski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Profesorica historijskih disciplina na Odsjeku za bosanski jezik i književnost Amira Turbić Hadžagić, koja više od deseljeća u arhivima širom Evrope istažuje bosanske povelje napisala je i sažeti sadržajni pregled ovih dokumenata.

Ali nažalost te povelje nisu u Bosni. One se nalaze u državnom arhivu u Dubrovniku. I zapravo jako smo zahvalni direktorici i uposlenicima arhiva koji su nam ustupili ove povelje za današnju izložbu koje je oblikovao naš kolega Hari Ejubović iz BKC-a, kaže Nihada Delibegović Džanić, dekanesa Filozofskog fakulteta.

Posjetitelji izložbe prisustvovali su i predavanju upriličenom u povodu Dana maternjeg jezika, na kojemu su uzmeđu ostaloga mogli naučiti da prepoznaju i pišu osnovne grafeme bosančice, glagoljice i arebice, danas malo poznatih pisama iz bosanskohercegovačke povijesti.