Dan nezavisnosti ključni je datum u historiji BiH

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine ključni je datum u historiji zemlje, rečeno je danas u Tuzli tokom svečane akademije koju su organizirali Medžlis islamske zajednice Tuzla u saradnji s Behram-begovom medresom, Institutom za društvena i religijska istraživanja, Bibliotekom „Behram-beg“ i BZK Preporod Tuzlanskog kantona.

– Bosna i Hercegovina je nakon dugo stoljeća stekla svoju nezavisnost. Ova zemlja ima hiljadugodišnju historiju. Prvog marta 1992. godine je stekla svoju nezavisnost i time ušla u porodicu suverenih nezavisnih zemalja koje su punopravne u svjetskoj zajednici. Kao takvu je trebamo poštovati i kao takvu je trebamo zajednički graditi – rekao je profesor Amir Karić s Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Profesor Suad Kurtćehajić je posebno govorio o slabostima nadležnosti u institucijama Bosne i Hercegovine.

– Jedna odredba koja je sadržana u Dejtonskom sporazumu govori da će BiH preuzeti odluke o pitanjima o kojima će se entiteti složiti. Mi imamo problem nerazumjevanja iako je Bosna i Hercegovina bila u historiji jako moćna država. Treba reći i da su nama sukobi uvezeni i religija ovdje nikada nije bila osnov sukoba – reako je Kurtćehajić.

Ključna poruka u povodu Dana nezavisnost Bosne i Hercegovine, je da se ova zemlja treba braniti isključivo istinom.

– Toliko je argumetana koji ukazuju da BiH ima svoju budućnost, da ova zemlja ima svoju tradiciju. Nama je problem neznanje i zato su nam manipulacije stalno prisutne – dodao je Kurtćehajić.

Kako je istaknuto, svečana akademija u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine organizirana je u Tuzli s ciljem da se ukaže na povijesnu činjenicu, da je BiH voljom svojih građana postala nezavisna i suverena država.

Pročitajte...