Danas i sutra, dnevne temperature oko 35 stepeni, biometeorološka prognoza nepovoljna

U našoj zemlji sunčano vrijeme uz malu oblačnost. Tokom dana porast naoblake na sjeverozapadu Bosne, što u večernjim satima može usloviti kišu. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Poslije podne u Krajini su mogući jaki udari juga. Dnevna temperatura od 31 do 37 °C.

Biometeorološke prilike će biti nepovoljne usljed strujanja toplijeg zraka, visokih temperatura i sparnog vremena, stoga bi osjetljive osobe trebale biti opreznije. Moguće su meteoropatske reakcije poput glavobolje, nervoze, malaksalosti, u noći problemi sa snom. Zbog visokih vrijednosti UV indeksa preporučljivo je adekvatno se zaštititi.

Sutra u našoj zemlji, na istoku, sjeveroistoku Bosne i u Hercegovini jutro i veći dio prijepodneva sunčano, uz postepeno naoblačenje tokom dana. U ostatku zemlje pretežno oblačno. Kiša, pljuskovi i grmljavina očekuju se na zapadu i sjeverozapadu Bosne, a prema kraju dana ili u večernjim satima u većini područja. Obilnije padavine u Krajini i dijelovima centralne Bosne. Vjetar slab do umjeren, u većem dijelu Bosne sjeverni i sjeveroistočni, a u jugozapadni. Jutarnja temperatura od 16 do 22, na jugu do 24, a dnevna od 24 do 30, na istoku i sjeveroistoku Bosne do 32. U Hercegovini dnevna temperatura zraka od 30 do 34 °C.

 

Pročitajte...