Danas okupljanje rukometne reprezentacije BiH

Muška rukometna reprezentacija BiH okuplja se danas na Ilidži gdje će početi mini pripreme za dvomeč sa Finskom u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Planirano je da naša reprezentacija obavi trening u 17.30 sati a već sutra putuje u Finsku gdje će u četvrtak u mjestu Vantaa odigrati meč sa domaćom selekcijom. Već u nedjelju u 17 sati iste reprezentacije će odmjeriti snage u velikoj dvorani tuzlanskog Mejdana.

Selektor Bilal Šuman u ovom dvomeču pored ranije povrijeđenog pivota Vladimira Vranješa neće moći računati ni na dva veoma bitna igrača Ivana Karačića i Marka Tarabochiju, pa će u sastavu imati na raspolaganju samo jednog klasičnog srednjeg beka Josipa Perića.

Šuman je već ranije objavio širi spisak od 28 igrača koji će biti reduciran na 20 imena.

Kao što je poznato naša reprezentacija nalazi se u kvalifikacionoj  grupi 5 za Evropsko prvenstvo koje će se 2020. godine održati u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.  U prva dva kola BiH je pobijedila Bjelorusiju u Minsku 30:29, dok je u Tuzli poražena od Češke 25:20. Utakmice protiv Finske su veoma važne jer bi u slučaju obje pobjede naša reprezentacija obezbjedila plasman na Evropsko prvenstvo, što bi bilo po prvi put u historiji.

Do sada je bh. reprezentacija samo jednom nastupila na velikim takmičenjima i to na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2015. godine.