Danas počinje dvodnevna rasprava o žalbama na presudu ratnom zločincu Mladiću

– Žalbeni pretres će početi uvodnom izjavom sudije Prisca Matimba Nyambe, koja je predsedavajući sudija u ovom predmetu, nakon čega će uslediti iznošenje usmenih argumenata odbrane i tužilaštva po žalbama. Zaključivanje Žalbenog pretresa zakazano je za sredu, 26. avgust u 15.55 časova

BEOGRAD (AA) – Pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu danas počinje dvodnevna rasprava o žalbama na prvostepenu presudu ratnom zločincu, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, javlja Anadolu Agency (AA).

Žalbeni pretres će početi uvodnom izjavom sudije Prisca Matimba Nyambe, koja je predsedavajući sudija u ovom predmetu, nakon čega će uslediti iznošenje usmenih argumenata odbrane i tužilaštva po žalbama. Zaključivanje Žalbenog pretresa zakazano je za sredu, 26. avgust u 15.55 časova.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, Mladić je 22. novembra 2017. godine osuđen na kaznu doživotnog zatvora za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona ili običaja ratova. On je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na tu prvostepenu presudu, žalbe su uložili i odbrana i tužilaštvo. Haško tužilaštvo je tražilo da Mladić bude proglašen krivim i za genocid počinjen u još šest opština u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

Optužnica protiv Mladića prvobitno je podignuta 24. jula 1995. godine. Nakon što je u bekstvu proveo skoro šesnaest godina, on je uhapšen u Srbiji 26. maja 2011. godine  i prebačen na MKSJ 31. maja 2011. godine.

Suđenje je počelo 16. maja 2012. godine i trajalo je ukupno 530 dana, tokom kojih je prihvaćeno 9.914 dokaznih predmeta, a Pretresno veće je saslušalo ili primilo svedočenja ukupno 592 svedoka.