Danas potpisani ugovori sa 32 privrednika srednjih preduzeća iz TK

Nastavlja se potpisivanje ugovora sa privrednicima TK koji su ostvarili pravo na sredstva iz programa „Podrška razvoju Kantona 20221“.  32 privrednika s područja TK potisali su danas ugovore sa ministrom za privredu TK Mevludinom Hodžićem. Na ovaj načim plasirano je pola miliona maraka sredstava, a sredstva su odobrena preduzećima za nabavku opreme, alata i repromaterijala.

Ovim potpisivanjem ugovora sa privrednicima nastavlja se realizacija odnosno plasman sredstava namijenjenih podršci privrede TK. U budžetu je za sedam programa podrške planirano oko 4,5 miliona maraka, od čega je milion maraka namijenjen za subvencije kamata po plasmanu kreditnih sredstva kod Uni kredit banke, kaže ministar Hodžić.

„Kad smo raspisali Javni poiv planirano je 4 miliona maraka. Ove godine javilo se mnogo  više aplikanata nego prethodne, pa smo na Vladi ta srestva povećali za 500 hiljada maraka. Tako da smo za te namjene imali 4,5 miliona maraka  s tim da je od toga, milion maraka za subvenciju kamata po plasmanu kreditnih sredstava kod Uni kredit banke. Za ove ostale programe, kojih ima 7, za jedan više u odnsou nna prošlu godinu, ove godine smo poslušali ljude iz privrede pa smo ove godine uveli program  subvenciniranje poreza na plate, kaže ministar Hodžić.

Za mikro, mala i srednja preduzeća planirana su dva miliona maraka, od koji su 500 hiljada vrijedni  danas potpisani ugovori. Sredstva su odobrena  mikro, malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme, alata i repromaterijala. Ugovore su potpisali privrednici koji  imaju preduzeća iz kategorije srednjih, a zapošljavaju oko tri hiljade i 300 radnika.

„Iskoristio bih priliku da se zahvalim Vladi TK i Ministarstvu za prvredekoji su prepoznali probleme privrede na području TK. Ova pomoć će jako dobro doći kako meni koji sam vlasnik srednjeg preduzeća tako i obrtnnicima i vlasnicima velikih preduzeća koji će sredstva utrošiti u poboljšanje uslova rada ili nabavku opreme ili dijela opreme” kaže privrednik iz Gračanice  Mujo Hasić. 

Istog stava je i Irma Mujkić, također privrednica iz Gračanice.

„I ja bih se ovom prilikom zahvalila ministartvu i Vladi TK na sredstvima koja ćemo mi iskoristiti za modernicaciju i proširenje našeg proizvodnog pogona i uvođenje novih proizvoda. Smatramo da je, s obzirom na trenutnu situaqciju ovaj poticaj dobro došao i nadamo se da će ovakvih intervencija biti još od Vlade i Ministarstva“, kaže Mujkić.  

Potpisinici privrednici  zadovoljni su ovim poticajima čija će sredstva dobro doći u vrijeme kada je pandemija usporila poslovanje i nanijela teške posljedice u poslovanju firmi.

RTV TK

 

Pročitajte...