Danas raspisan Konkurs za prijem studenata u Studentski centar Tuzla

Danas je objavljen Konkurs za prijem studenata u studentske domove Studentskog centra Univerziteta u Tuzli u akademskoj 2021./2022. godini. Ove godine je ukupno 500 slobodnih mjesta, 494 bh. državljana i 6 za strane. Cijena smještaja iznosi 280 KM, od čega 91 KM plaćaju studenti, a ostalo sufinansiraju kantoni, odnosno Distrikt Brčko.

Vrata tri paviljona Studentskog centra u Tuzli u akademskoj 2021./2022. godini biće otvorena od 1. oktobra za 500 studenata Univerziteta u Tuzli,  494 bh. državljana i 6 stranih. U toku je renoviranje i krečenje soba u koje će biti smještene studentice i studneti Univerziteta u Tuzli,   kaže u razgovoru za RTV TK direktor Studentskog centra Tuzla Jusuf Džihanović.

Pravo na prijavu i prijem na konkurs imaju redovni studenti, koji prvi put upisuju  godinu, odnosno narednu godinu i studenti koji žive na udaljenosti većoj od 15 kilometara od Tuzle. Studenti imaju 15 dana da dostave potrebnu dokumentaciju. Komisija koja je imenovana za prijem studentata u studnetske domove će izvršiti rangiranje i bodovanje i to će biti osnov za prijem studenta u studentski centar” kaže Džihanović.

Život u studentskom domu sa sobom nosi posebne uspomene. Ovi pandemijski dani će se pamtiti po epidemiološkim mjerama, maskama, dezinfekcionim sredstvima i fizičkoj distanci. Sve se to primjenjuje i u Studentskom centru u Tuzli. Samo u restoranu za stolom sjedne po jedan student.

Studentski centar iza sebe već ima jednu godinu iskustva u pandemiji i uspješno se borimo sa tom pošasti 21. stoljeća. Moram pohvaliti studente koji poštuju higijensko epidemiloške mjere i u Centru i u restoranu. Krizni planovi su doneseni i na osnovu njih mi djelujemo kada se pojavi neko zaražen. Na vrijeme smo suzbili širenje virusa u Centru“ . 

Konkurs će biti otvoren u narednih 15 dana, a za 20-ak dana i objavljene rang liste studenata primljenih na smještaj u Studentski centar. Smještaj studenata košta 280 maraka, od čega studenti  plaćaju 91 marku, a Kanton iz kojeg dolaze, odnosno Brčko Distrikt plaća preostalih 189 maraka po studentu. Smještaj za studente iz RS, Bosansko-podrinjskog, Posavskog i Kantona 10 plaća Federalno ministarstvo za obrazovanje.  Studenti koji budu primljeni, u Studentskom centru mogu biti do 15. jula naredne kalendarske godine.