Delegacija iz Crne Gore stigla u Potočare, donijeli Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Delegacija crnogorskog parlamenta i Bošnjačke stranke pristigla je u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari, a sa sobom su kao poklon ponijeli i Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja je usvojena nedavno.

U delegaciji Parlamenta Crne Gore su predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, poslanici Kenana Strujić Harbić i Amer Smailović kao i 60 članova Foruma mladih BS.

Upravo Bošnjačka stranka i njeni poslanici su bili inicijatori Rezolucije o genocidu u Srebrenici koju je 17. jula usvojila Skupština. Za je glasalo čak 55 zastupnika. Rezolucija najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, potvrđuje da je genocidu stradalo preko osam hiljada civila bošnjačke nacionalnosti, zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici, te se njome proglašava 11. juli Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Osim delegacije crnogorskog parlamenta, u Potočarima će danas žrtvama genocida odati počast i potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović te ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas se održava komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici koji je počinjen 1995. godine, a bit će ukopano još 19 ubijenih osoba.