Delegacija Teočaka u posjeti porodici heroja oslobodilačkog rata, Hajrudina Mešića

Općina Teočak i Koordinacioni odbor za obilježavanje značajnih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata ’92-95. godina, ovih dana obilježavaju 27. godišnjicu smreti heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, brigadnog generala Hajrudina Mešića. U okviru višednevnih aktivnosti, danas je delegacija Koordinacije u Tuzli posjetile porodicu rahmetli Hajrudina Mešića.
Dvadeset sedam godina prošlo je od pogibije brigadnog generala Hajrudina Mešića, heroja oslobodilačkog rata. Njegovi Teočani ne zaboravljaju djela svog kapetana Hajre. Uz porodicu rahmetli Mešića, su i na ovu godišnjicu.
Hajrudin Mešić rođen je 1959. godine selu Srednja Trnova, općina Ugljevik. Tokom službe u JNA, vanredno je završio vojnu akademiju JNA u Beogradu i dobio čin kapetana. Rat na prostoru bivše Jugoslavije ga je zatekao u činu kapetana, na službi JNA u Karlovcu. JNA i Hrvatsku sa porodicom napušta 1991. godine i vraća se u Ugljevik.Na području Teočaka sa manjom grupom organizira patriotske snage. Sa grupom istomišljenika preselio se u Teočak gdje postaje komandant Teritorijalne odbrane Teočaka. Šesnaestog septembra 1992. godine formiranjem 1. teočanske, kasnije 255. slavne brdske brigade, postaje njen komandant. Poginuo je 30. oktobra 1992. godine u selu Nezuk, pri pokušaju probijanja koridora prema opkoljenoj Kamenici. Poslije ovoga 1. teočanska brigada dobija naziv bridaga Hajrudin Mešić.

 

 

 

 

 

 

Pročitajte...