Deset računara za Hemijsku školu u Tuzli

Hemijska škola u Tuzli od danas je bogatija za deset kompletnih računara koje će uglavnom koristiti učenici školskog usmjerenja za web dizajn. Poklon je to kompanije s kojom je ranije Škola potpisala ugovor o saradnji, na osnovu kojega učenici u ovoj programerskoj djelatnosti obavljaju praktičnu nastavu.

novinar Azra Mešić

Učenici Hemijske škole u Tuzli od prošle godine, zahvaljujući sporazumu sa kompanijom CA design imaju praksu u oblasti ne samo web dizajna, nego i programiranja.

– I na toj praksi oni imaju mentora kojeg smo im mi dodijelili sa kojima će raditi na stvarnim projektima, kako bismo ih što bolje uputili u posao kojim će se jednog dana baviti, odnosno posao za koji se oni zapravo i školuju, kaže za RTVTK Gabrijela Andrejaš, marketing menadžerica u kompaniji CA design.

Proširenje saradnje škole i ove kompanije koja svoje tržište gradi uglavnom na prostoru Sjedinjenih američkih država ogleda se u danas uručenoj donaciji od 10 računara sa pratećim operativnim sistemima koje su uručili menadžmentu.

– To je jedan čin dobre volje vlasnika firme da poboljšaju uvjete rada ostalih učen ika u ovom smijeru grafički tehničar – web dizajner u našoj školi. Mi već 10 godina obrazujemo učenike za ovaj smijer i ove godine mogu da kažem došlo je do ekspanzije kako na upisu za ovaj smijer tako i u zainteresovanosti određenih firmi da naši učenici obavljaju praktičnu nastavu, kaže Arif Švraka, direktor Hemijske škole u Tuzli.

Saradnju će ovi partneri nastaviti i u narednim godinama uz uključivanje još većeg broja učenika u projekte zajedno sa studentima i još 60 uposlenika kompanije donatora.

Pročitajte...