Dezinfekcija i distanca: Škole u TK spremaju učionice za novu školsku godinu

Osnovne i srednje škole u Tuzlanskom kantonu spremaju se za povratak učenika u školske klupe. Prve učenike očekuju već 7. septembra. U međuvremenu, Ministarstvo za obrazovanje i nauku pravi plan organizacije sastanaka sa aktivima direktora osnovnih i srednjih škola, gdje će dobiti detaljne upute o organizaciji nastave u skladu s preporukama o zaštiti djece i osoblja od zaraze covidom 19.

novinar Azra Mešić

Većina škola je tokom raspusta očistila sve prostorije, okrečila učionice, kaže predsjednik Aktiva tuzlanskih osnovnih škola Mirsudin Pačariz. U njegovoj školi na Brčanskoj Malti, privode kraju zamjenu patosa u učionicama, a u toku naredne sedmice imat će i i nekoliko kompleta novih klupa. U septembru će ovdje ponovo biti oko 6.000 učenika.

– Ono što su gorući problemi trenutno je da se nabavi što više dezinfekcionih sredstava, tečnih sapuna, ubrusa, maski, za nastavno osoblje i učenike. Toga moramo imati i u rezervi i u slučaju da neko zaboravi ponijeti, kaže Pačariz za RTVTK.

Dobro je da je nastava privremeno odgođena dok sredstava za dezinfekciju, koja će osigurati resorno Ministarstvo ne budu isporučena školama, kaže ovaj direktor.

Ono što možemo trenutno je da upućujemo nastavnike da se i oni uključe u pripremu prostora, da onaj svoj lični prostor očiste, srede, dodaje on.

Svaka škola ima svoje specifičnosti i morat će uložiti i dodatne napore da organizuje nastavu. Naročito tamo gdje su kombinovana odjeljenja, kao u slučaju Osnovne škole “Husino”, koja radi u kombinacijama i u centralnoj i u područnoj školi na Ljubačama.

– Dobili smo obavještenje da učenici ne smiju izlaziti iz jednog prostora, a nastavnici će biti ti koji će dolaziti i održavati svoje časove. Mi sada radimo raspored. Razdvajamo klupe i stolice, da napravimo fizičku distancu, da osmislimo kako će djeca najbliže da imaju pristup vodi i sredstvima za održavanje higijene, kaže Nefisa Alić, učiteljica u školi na Husinu.

Učenici se neće smjeti zadržavati na hodnicima, a bit će regulisan i ulazak roditelja u školu.

– Imat ćemo i specifičnosti dolaska i odlaska učenika, gdje ćemo na početku dati upute roditeljima da se ne zadržavaju u prostorijama škole, da budu na otvorenom, da budu vani i ako ima potrebe da čekaju djecu, da ih čekaju na otvorenom kako ne bi bili u kontaktu jedni sa drugima, kaže Damir Gazdić, direktor tuzlanske Osnovne škole „Husino“.

Dodatne upute za organizaciju nastave dat će kantonalno Ministarstvo za obrazovanje i nauku direktorima, na sastanku aktiva koji je najavljen za četvrtak, ove sedmice.

Pročitajte...