Dio opozicije u GV Tuzla negoduje zbog online sjednice

U toku je četvrta sjednica GV Tuzla. Zbog trenutnih higijensko-epidemioloških mjera koje su na snazi odlučeno je da se održi putem zoom aplikacije. Ovakva odluka naišla je na protivjenje opozicije u Gradskom vijeću Tuzla, koji sjednicu prate iz Gradske vijećnice. Tim povodom vijećnici Progresivnog bloka i Socialdemokrata BiH održali su jutros preskonferenciju.

Novinarka: Devleta Brkić

Vijećnici Platforme za progres, Naše stranke, Stranke za BiH i Socijaldemokrata BiH odlučili su se okupiti u prostorijama Gradskog vijeća, gdje uz poštivanje epidemioloških mjera, prate sjednicu GV i učestvuju u njenom radu. Kako su istakli na jutros održanoj preskonferenciji većina u GV na ovaj način želi izbjeći odgovore o tome zašto Grad Tuzla još nema usvojen statut.

– Ovo je iz razloga što su danas na dnevnom redu tačke kao što su statut, smjene v.d direktora. Puno lakše je preko platforme zoom sve objasniti ili ukratko objasniti zbog čega još uvijek nakon 7/8 godina ne žele da se usvoji statut. Zbog čega se mijenjaju direktori v.d. na dva/tri mjeseca, kazao je Omer Berbić, vijećnik Naše stranke.

Zbog online održavanja sjednice, opozicija je na kolegiju predložila nekoliko rješenja, koja su se, kako navode, mogla realizirati bez problema uz poštivanje mjera kriznih štabova.

– Mi moramo da ponovimo da smo mi na kolegiju koji je održan dva dana prije same sjednice ponudili niz potencijalnih rješenja da bi se napravio određeni kompromis i sinergija između pozicije i opozicije, da bi našli neko zajedničko rješenje koje će biti dobro i za nas koji smo gradski vijećnici ali i da ispoštujemo ono što građani od nas očekuju. Moram da kažem da niti jedan naš prijedlog nije uvažen, istakla je Selma Ćatibušić, vijećnica Platforme za progres.

Vijećnik Stranke za BiH Admir Čavalić smatra da je današnji dnevni red zahtjevao da se rasprava održava uživo.

– Ovo je jedan izraz bunta opozicije. Mi ne želimo da držimo sjednice preko interneta jer to umrtvujue demokratiju, naročito sada kada imamo na rasporedu statut, epidemiološku situaciju u gradu, dodao je Čavalić.

– Mislimo da se potpuno neopravdano ova sjednica prebacuje na zoom aplikaciju, pogotovo zato što se radi o nekim vrlo bitnim tačkama koje su na današnjem dnevnom redu. Prije svega bi istakao problematiku donošenja statuta MZ za koji već dugo vremena ne postoji raspoloženje kako da ga usvojimo jer je potrebna dvotrećinska većina, naglasio je Aleksandar Vujadinović, vijećnik SD.

Tokom dana saopćenjem za javnost oglasili su se i iz rukovodstva GV Tuzla, u kojem navode da je razlog održavanja online sjednice to što je epidemiološka situacija na području TK i Grada Tuzla, najgora od početka epidemije pa sve do danas.

„Prema naredbama i preporukama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, dozvoljeno je okupljanje ne više od 20 ljudi u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Iz Naredbe o zabrani okupljanja od 11.3, koja je potvrđena 22.3., izuzet je SAMO Parlament Federacije BiH. Na ovakav način, Gradsko vijeće Tuzla će svojim primjerom pokazati odgovornost prema građanima i ukazati na to da se SVI trebamo pridržavati higijensko-epidemiološkim mjera. Ako se mjera moraju pridržavati građani, preduzeća i ustanove, onda se usvojenih higijensko epidemioloških mjera pogotovo moraju pridržavati i sami vijećnici. Rad putem savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija, treba biti pravilo ponašanja gdje god je to moguće“ navodi se između ostalog u saopćenju predsjedavajuće GV Nataše Perić.

(RTVTK)

Pročitajte...