Djeca Tuzlanskog kantona učestvovala na Noći STEM istraživača

Djeca uzrasta 6-15 godina iz Tuzle, Gračanice, Lukavca, Banovića i Živinica učestvovali su u periodu 26.06.-03.07.2019. u jedinstvenom edukativno-zabavnom događaju: Noć STEM istraživača u Tuzli, i to zajedno sa svojim roditeljima. Organizator ovog događaja bila je STEM akademija, u saradnji sa Visokom školom računarstva i poslovnih komunikacija eMPIRICA u Tuzli.

Noć STEM istraživača je događaj koji je imao za cilj popularizaciju STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) oblasti kod djece i mladih, sa ciljem njihove rane orijentacije prema ovim naukama, za koje se smatra da će do 2025. godine biti zastupljene u 85% zanimanja u svijetu.

Djeca su upoznala čaroban STEM svijet na zabavan i inspirativan način, kroz interesantne i izazovne projekte iz robotike i programiranja. Za to vrijeme njihovi roditelji su prisustvovali edukaciji o informacijskoj sigurnosti i zaštiti djece na Internetu.Mlađi učesnici Noći STEM istraživača radili su sa Lego WeDo robotima i učili programiranje na platformi Code.org i u ScratchJr okruženju. Stariji polaznici su upoznali mBot i Lego EV3 robote, te su isprogramirali igricu u Scratch programskom okruženju.

STEM edukacija kod djece razvija kritičko razmišljanje, timski rad, radoznalost, sposobnost rješavanja problema, a što je prepoznato od strane Svjetskog ekonomskog foruma kroz kompetencije i karakterne osobine koje se očekuju kod djece 21. vijeka.

Pročitajte...