Dnevni izvještaji domova zdravlja neophodni za provođenje vakcinacije

S padom broja smrtnih ishoda i novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te trenutnih 116 aktivnih, poboljšava se epidemiološka situacija na području Tuzlanskog kantona, rečeno je na redovnom sastanku Koordinacionog tijela Vlade TK za praćenje stanja pandemije. Dinamika vakcinacije u TK odvija se prema količini vakcina koje stižu pa je, prema podacima iz Zavoda za javno zdravstvo TK, aplicirano 27,5 hiljada doza od ukupno 39.620 koliko je pristiglo.

Nakon što donacija 5.000 doza vakcina AstraZeneca Vlade Republike Srbije prođe proceduru putem Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, prema riječima ministra zdravstva TK Bože Jurića, i ove će vakcine biti stavljene na raspolaganje građanima našeg kantona, s akcentom na to da se revidiraju spiskovi i najefikasnije iskoriste dobijene vakcine. Ovom je prilikom posebno naglašeno da je većina medicinskih radnika u prvom valu vakcinisana upravo vakcinama AstraZeneca i do sada nisu prijavljene nus pojave

Uposlenici Doma zdravlja Tuzla do sada su vakcinisali 6034 a revakcinisali 1793 građanina što, prema riječima direktora Suada Bijedića, iznosi oko 6 % ukupno vakcinisanih. Ovom je prilikom posebno ukazano na problem izostanka dnevnih izvještaja iz 13 domova zdravlja, neophodnih Zavodu za javno zdravstvo TK kako bi mogli planirati i što efikasnije provesti čitav proces organizacije postizanja kolektivnog imuniteta.

Kada je u pitanju nadzor provođenja mjera policija je nastavila aktivnosti i od 1379 kontrolisanih ugostiteljskih objekata u posljednjih sedam dana nije zabilježen nijedan slučaj kršenja propisanih mjera.

 

Pročitajte...