Dobri rezultati projekta koji osigurava pristup pravdi svjedocima i žrtvama na području TK

Na dnevnom redu, Komisije za jednakopravnost spolova u fokusu je bio sastanak sa Udruženjem građana „Vive žene“ Tuzla koje već tri godine provodi projekat  kojim želi osigurati pristup pravdi svjedocima i žrtvama, kroz jačanje postojećih i uspostavljanje novih mreža podrške u Bosni i Hercegovini. Dogovoren je zajednički sastanak ove komisije sa udruženjima kako bi se prezentiralo sve što je urađeno do sada u sklopu ovog projekta.

Na sjednici Komisije za jednakopravnost spolova Skupštine TK danas je Udruženje građana „Vive žene“ Tuzla, predstavilo provedene aktivnosti u okviru projekta osiguranja pristupa pravdi za svjedoke i žrtve na području Tuzlanskog kantona ali  i Akcioni plan Mreže za podršku žrtvama i svjedocima od juna ove do maja naredne godine. Članovi Komisije su zadovoljni odsad urađenim. Donesena su i dva zaključka.

  • Jedan od zaključaka je da pokušamo kroz zakonsku regulativu osigurati podršku radu mreža. Isto tako smo donijeli drugi zaključak gdje ćemo na jednom zajedničkom sastanku upriličiti prezentaciju aktivnosti provedenih tokom realizacije ovog projekta, rekao nam je Jasmin Rahimić, predsjednik Komisije za jednakopravnost spolova Skupštine TK

Inače, multisektorska Mreža podrške žrtvama i svejdocima na području Tuzlanskog kantona uspostavljena je 2014. godine a trenutno broji 32 članice, mđu kojima su resorna ministarstva i različita udruženja i organizacije. Između ostalog, mreža je utjecala na povećanje povjerenja žrtava i svjedoka u institucije sistema te je doprinijela efikasnosti krivičnih postupaka i bržem i kvalitetnijem ostvarivanju njihovih prava. Projekat finansira Europska Unija.

Pročitajte...