Dodaci prehrani u terapiji stresa i nesanice

Savremeni stil života dovodi do različitih poremećaja koji u svojoj osnovi nose mehanizam stresa. Stres uzrokuje manjak neurotransmitera serotonina,noradrenalina i dopamina. Početne manifestacije stresa su nesanica, napetost, tjeskoba i strah.

Ljekovito bilje i njegovi ekstrakti najstariji su način prevencije i liječenja stresa i njegovih blažih manifestacija. Stoljeća upotrebe ljekovitog biljaka u narodnoj medicine potkrijepljena su današnjim naučnim i kliničkim istraživanjima o njihovoj djelotvornosti i neškodljivosti.

Relaxan je jedinstven proizvod na našem tržištu, sinergistička kombinacija biljnih ekstrakata koji u kombinaciji sa antistresnim mineralom, magnezijem i vitaminom B6 djeluju u prevenciji i tretmanu nervne napetosti, razdražljivost i tjeskobe, istovremeno pružajući osjećaj relaksacije i opuštanja.

Relaxan film tablete svoj efekat ostvaruju preko matičnjaka koji uklanja razdražljivost i napetost, valerijane koja ublažava znakove nervne napetosti, tjeskobe i stresa a ispoljava smirujuće i miorelaksirajuće dejstvo te pasiflore koja ublažava nervozu i nesanicu.

Pored ljekovitog bilja relaksirajući efekat ima i magnezij. Ključan je za pravilan rad nervnog sistema i mišića te ga zovu i antistresnim mineralom, budući da stresne situacije povećavaju potrebu za njim. Magnezij ublažava razdražljivost i opušta mišiće. Nedostatak Mg u organizmu može uzrokovati poremećaj sna, zatvor, grčeve, anksioznost i nervozu.

Relaxan pažljivo birana kombinacija biljnih ekstrakata obogaćena antistresnim mineralom i vitaminom B6 može pružiti neophodnu potporu psihičkom zdravlju, pomoći u ublažavanju simptoma stresa, te učiniti Vaš dan vedrim a Vas relaksiranim.

Kvalitetan san je usko povezan sa zdravljem i funkcioniranjem organizma u cjelini. Poremećaji spavanja su najčešće manifestacija svakodnevne izloženosti stresnim situacijama.

Relaxan dreams je dodatak prehrani namijenjen regulaciji nesanice, isprekidanog sna te poremećaja sna uslijed nagle promjene vremenskih zona. Orginalna formulacija a je upotpunjena melatoninom, hormonom spavanja.

Melatonin je hormon koji proizvodi epifiza. Regulira druge hormone i cirkadijalni ritam organizma (unutarnji 24-satni “sat”). Bebe u prva 3-4 mjeseca ne sintetiziraju melatonin, najveća sinteza je u doba puberteta (najviše spavaju, u toku sna se luči hormon rasta), a najmanja je u trećem dobu, osobito poslije 75 godine, te se tada i preporučuju i primjena većih doza melatonina, više od 3 mg dnevno. Melatonin doprinosi skraćenju vremena potrebnog za padanje u san. Takođe, melatonin doprinosi ublažavanju subjektivnih osjećaja povezanih s jet lag-om.

Relaxan dreams film tablete djeluju umirujuće i opuštajuće te omogućuje brže uspavljivanje i smanjenu učestalost buđenja tokom noći.

Za razliku od sintetskih preparata za smirenje i spavanje koji izazivaju omamljenost, biljni preparati ne uzrokuju ovisnost pri dugotrajnoj primjeni a i uvode u san koji se ne razlikuje od prirodnog. Prekid korištenja biljnih preparata za smirenje i spavanje ne uzrokuje apstinencijske sindrome.