Dom zdravlja Tuzla: Procedura za vađenje ljekarskog uvjerenja za upis u vrtiće

Nakon što je okončan konkurs za prijem djece u predškolsku JU “Naše dijete” Tuzla, roditelji čija se djeca nalaze na spisku primljene djece obavezni su potpisati ugovor o međusobnim pravima i obavezama. Budući da je na listi primljenih 908 mališana, raspitali smo se kako do ljekarskog uvjerenja u Domu zdravlja Tuzla.

Prilikom zaključivanja ugovora sa JU Naše dijete Tuzla roditelji su dužni priložiti ljekarsko uvjerenje za dijete. Važećim ljekarskim uvjerenjem smatrat će se ona ne starija od 30 dana u odnosu na prvi dan boravka djeteta u ovoj predškolskoj ustanovi. Na listi za pedagošku 2020/2021. godinu nalazi se 908 djece. Upis je već počeo, ali u Domu zdravlja Tuzla ističu da za sada nema velikih gužvi.

– Posljednjih dana je povećan broj roditelja koji dolaze za ljekarsko uvjerenje za obdanište. Trenutno nema gužvi. Tri pedijatra rade u Savjetovalištu ovdje i u Centru za vakcinaciju, tako da zaista za sada je sve u redu. Nemamo gužvi, ali preporučujemo da se roditelji naruče za termin tako da bi u budućnosti izbjegli gužve ukoliko bude većeg pritiska, kazala nam je primarijus dr. Mirjana Remetić, specijalista pedijatar u Dječijem dispanzeru DZ Tuzla.

Obzirom na epidemiju koronavirusa doktorica Remetić ističe da je prije pregleda potrebno proći i trijažu na ulazu u dječiji dispanzer DZ Tuzla. Uvjerenja se izdaju u odjelu za zdravu djecu.

– Procedura je znači dovesti dijete na pregled pedijatru. Proći ovaj trijažni punkt gdje se izmjeri temepartura, gdje se uzmu osnovni epidemiološki podaci, zatim se ulazi u čekaonicu. U čekaonicama nema sjedenja i čekanja, odmah se ide kod pedijatra. Trenutno rade tri pedijatra tako da nema nikakvog zadržavanja, dodala je doktorica Remetić.

Rok za upis djece u predškolsku ustanovu Naše dijete Tuzla je od 10. do 28. augusta.

(RTVTK)

Pročitajte...