Dom zdravlja u Srebreniku otvara novu Kovid ambulantu sa 10 kreveta

Dom zdravlja u Srebreniku uskoro će otvoriti novu Kovid ambulantu sa potrebnom medicinskom opremom i 10 bolničkih krevata. Ovo je biti iskorak za liječenje i tretman osoba oboljenih od korona virusa, posebno imajući u vidu činjenicu je broj novozaraženih u stalnom porastu.

U Srebreniku je trenutno korona virus potvrđen kod 62 osobe, što je veliki skok, ako se u obzir uzme da su 30. oktobra u ovom gradu korona virusom bile zaražene 42 osobe. Menadžement Doma zdravlja u Srebreniku je, zbog toga, odlučio da otvori novu Kovid ambulantu sa trijažnim punktom, koja će biti smještena u novoizgrađenoj zgradi Doma zdravlja. Za Kovid ambulantu je, zahvaljujući donaciji privrednika, nabavljena i potrebna medicinska oprema, čija je vrijednost oko 120 hiljada KM. Nabavljena su 3 EKG aparata, 5 respiratora, 8 oksigenatora i 10 kompletnih aparata za kiseonik. Nova Kovid ambulanta bit će otvorena 24 sata.

Cijeli sprat će biti ležeći kreveti gdje će pacijenti moći da prime terapiju, kiseonik, oksigenu terapiju i druge medicinske usluge, jer to je kompletan sprat ove zgrade koji je prilagođen pacijentima koji se liječe od korona virusa – kaže Ibrahim Zukić, direktor Doma zdravlja Srebrenik.

Dom zdravlja je ranije prilagodio svoj rad novonastaloj situaciji i globalnoj pandemiji. Rad pojednih službi je produžen, kako bi se smanjila mogućnost širenja korona virusa unutar zdravstvenog sistema.

– Kada je u pitanju Kovid ambulanta mi smo od početka formirali Kovid ambulantu koja se nalazila u prizemlju i gdje vršimo pregled sumnjivih pacijenata. Pojačali smo tim doktora u službi hitne medicnske pomoći, gdje imamo tri, nekada i četiri doktora koj sve sumljive pacijente usmjeravaju u kovid ambulantu, gdje ih doktori pregledaju – dodaje Zukić.

U planu je nabavka mobilnog rentgen aparata, čime će biti kompletirana oprema za pružanje pomoći kovid pozitivnim pacijentima.

Pročitajte...