Dovom u Brateljevićima završeni Dani Djevojačke pećine

Podnevnom molitovm i kišnom dovom u Brateljevićima danas je završena višednevna manifestacija Dani djevojačke pećine. I ove godine su vjerski, kulturni i sportski sadržaji, u Kladnju okupili  ne samo mještane ove općine, nego i goste iz cijele zemlje i bosanskohercegovačke dijaspore.

piše Azra Mešić

Osman Bajić, penzionisani socijalni radnik iz Donje Orahovice kod Gračanice prvi put je ove godine na dovi u Brateljevićima. Molio se kaže za kišu u Sprečanskoj dolini, koja je i ove godine stradala od suše, ali i za zdravlje svoje porodice.

– U ovu pećinu dolazim iz vjerskog razloga. To mi je neka satisfakcija. Ove godine došao sam sa zetom, kćerkom i suprugom, kaže on.

Mlađu generaciju u Djevojačku pećinu dovodi uglavnom legenda o djevojci, hrabrosti i tragediji, kaže Amira Ibračević koja je ovdje došla iz Srebrenika s majkom.

– Čula sam samo da je kao bila opklada, da je djevojka išla sama i ponejela vreteno, a kad joj je zapelo srce joj je puklo od straha, prepričava što je čula od majke.

Simbolika pećine i bunara u njoj, te mistična priča o djevojačkom mezaru unutra, svake godine na ovom mjestu okupi između 10 i 15 hiljada ljudi.

– U Kur’anu ima sura koja se zove Pećina. Sve objave svim Božijim poslanicima počele su iz pećine, naglašava u izjavi za RTVTK Mustafa ef. Spahić, izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH.

Djevojačka pećina jedna je od najatraktivijih destinacija planine Konjuh, a Općina Kladanj zajedno s resornim ministarstvom u Kantonu želi još bolje iskorisiti njen potencijal u domenu vjerskog turizma.

– Svake godine bilježi se porast broja posjetilaca, ali je potrebno značajnije uložiti u infrastrukturu, da uslovi budu kvalitetniji, mišljenja je Jusuf Čavkunović, načelnik Općine Kladanj.

Među ulemom je danas u Kladnju bio i Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski. Podrška Islamske zajednice u uređenju dovišta neće izostati, kazao je on.

– Još ćemo se više angažirati da nam ovo dovište bude uređenije i da se ljudi ovdje osjete doista ugodno. Ovo je jedna povijesno tradicionalna vrijednost u BiH, kaže muftija za RTVTK.

U prilogu ovog teksta je video izvještaj iz večerašnjeg dnevnika. Prilog snimio Emir Šehić.

Pročitajte...