Drugi festival muzičkih dokumentarnih filmova “dokuMfest” 20.septembra

Ovogodišnji Festival muzičkih dokumentarnih filmova “dokuMfest” bit će održan od 20. do 23. septembra u Zenici, i ove godine predstavit će recentnu najnoviju produkciju tog žanra okupljajući autore iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Festival će simbolično biti otvoren filmom koji je pobjednik prvog dokuMfesta, ‘Maske’ autorice Brankice Drašković, koji donosi upečatljivu i fascinantnu priču o jednom od najznačajnijih umjetničkih imena novosadske muzičke i književne scene Slobodanu Tišmi.

– Potom će u četiri dana festivalskog programa biti prikazano devet filmova iz nove regionalne produkcije muzičkih filmova – kazao je jedan od organizatora festivala Josip Dujmović.

Film ”Kontakt” autora Mihajla Obrenova je priča o novosadskoj alternativnoj i underground sceni, a jedinstven je kao najduži muzički dokumentarac snimljen ikada na ovim prostorima. Njegovih 166 minuta, međutim, sudeći po reakcijama na premijeri na “Cinema City festivalu” u Novom Sadu, okupiraju pažnju publike nesmanjenim intenzitetom do zadnjih kadrova, zahvaljujući dimanici radnje u kojoj se pojavljuje čak 140 sagovornika.

Posebnu pažnju zeničke publike, očekuje se, privući će dva slovenska filma. Prvi je ”Buldožer: Pljuni istini u oči” autorice Varje Močnik, koji je vrlo zanimljiva interpretacija prvog i kultnog albuma legendarne avangardne rok grupe “Buldožer” iz Ljubljane, i koji je osvojio prve nagrade na svim ovogodišnjim festivalima muzičkih dokumentaraca u regionu. Drugi, ”Charlatan Magnfique”, duhovita je priča o trenutno najpopularnijoj muzičkoj pojavi u Sloveniji, grupi “Magnifico”.

Vjerovatno najatraktivniji naslov ovogodišnjeg dokuMfesta je ”Scream For Me Sarajevo” autora Tarika Hodžića. Film je to o famoznom dolasku u Sarajevo svjetski slavnog rok pjevača Brucea Dickinsona, iz grupe “Iron Maiden”, u vrijeme potpune blokade ovog grada u ratnim devedesetim. Poslije premijere na prošlogodišnjem SFF-u film je prikazan na nekim najznačajnijim smotrama diljem svijeta i poslije Zenice ga očekuje prikazivanje na kanadskom “Hamilton Film Festivalu”.

Ostali filmovi u programu dokuMfesta su ”Najvažniji dečko na svetu”, autor Tea Lukač, o fenomenu fanova Justina Biebera u zemljama regiona, ”Folk rock story” o sve traženijoj jedinstvenoj folk-punk rok grupi “Ogenj” iz Koprivnice, ”Arhiv emocija” Vladimira Ristića o slavnoj akustičarskoj grupi “Lutajuća srca” iz 1970-ih, ”Manitua mi” o podgoričkoj rok grupi Manitou i ”Rock je kamp” o fenomenu Mostar rok škole.

Pročitajte...