Drugi upisni rok: Slabi interes za gimnazije

Počeo je drugi upisni rok u srednje škole na području Tuzlanskog kantona. Trajat će do kraja radne sedmice. Ove godine, kažu u školama povećan je interes za zanatska i tehnička zanimanja. Medicinska škola atraktivna je kao i prethodnih godina, a najmanje učenika upisale su gimnazije. U Ministarstvu za obrazovanje i nauku TK kažu da će razmotriti davanje saglasnosti za upis odjeljenja sa manjim brojem učenika, nego što to propisuju pedagoški standardi.

novinar Azra Mešić

Ajla Alić iz Lukavca buduća je učenica Ekonomsko-hemijske škole u ovom gradu. Danas je doznala da je primljena u prvom upisnom roku.

– Imala sam želju da upišem frizersku školu, ali zbog loših ocjena nisam nego sam upisala za poslovnog sekretara. Sad sam gledala na spisku. Nije bitno šta je samo da se završi, kaže Ajla.

Frizerski i drugi zanati popularniji su među maturantima više nego ikad ranije, kažu učenici. Dijelom zbog činjenice da uslužne djelatnosti mogu nakon škole pokrenuti samostalno. A dijelom zbog podsticajnsih stipendija koje nudi kantonalna Vlada. S druge strane, nikad manje interesa nije bilo za opće školske smjerove. Lukavačka Mješovita srednja škola upisala je samo 8 učenika u  Gimnaziju.

– U prvom upisnom roku upisali smo oba odjeljenja učenika Medicinske škole. Ima čak jedan broj učenika koji ispunjavaju kriterije, ali su prekobrojni. Kada je upis u Gimnaziju u pitanju odziv je slabiji. Značajno slabiji nego i prethodnih godina, komentariše za RTVTK Ton 2: Amir Hodžić, direktor MSŠ Lukavac.

Ova škola očekuje da će ispuniti plan upisa od 75 novih učenika, kako bi 30 nastavnika imali optimalan broj od 300 učenika u školi. Školski sekretar Mirza Dugonjić, kaže da onima koji nisu primljeni savjetuje da se preusmjere.

– Jutros su komisije završile svoj posao. Liste su okačene na oglasnoj tabli. Sad očekujemo učenike koji nisu ispunili uslove na prijemu u Medicinskoj školi, da podignu dokumente, da upišu neki drugi smijer ili drugu školu ili da se obrate ponovo ovdje s jednim obrascem da upišu opštu gimnaziju, dodaje on.

Ove godine iz kriterija za upis u srednje škole je izostavljen uspjeh na eksternoj maturi iz osnovne škole jer mature nije bilo. Vrednuje se opći uspjeh i ocjene iz relevantnih predmeta. Sve škole, a naročito gimnazije, kažu u resornom Ministarstvu, imale su ambiciozniji plan za upis od dosad ostvarenog.

– Činjenica je da u našim manjim općinama, manji je i broj učenika i nastavlja se praksa da ćemo imati problema sa formiranjem odjeljenja. Plan je da pokušamo sačuvati određene škole i smjerove. Mi očekujemo da ćemo popraviti situaciju u drugom upisnom roku kad su u pitanju gimnazije i da ćemo formirati odjeljenja u skladu s pedagoškim standardima. Međutim, imali smo prethodnih godina praksu da damo saglasnost i na nekih 15-16 učenika, kaže resorna ministrica Fahreta Brašnjić.

Osim za zanate, najveći interes ove godine bio je za smjerove elektrotehničke i medicinske struke. Za one koji nisu primljeni u željenu srednju školu na području Tuzlanskog kantona, drugi upisni rok koji je počeo danas, trajat će u zavisnosti od škole, najdalje do početka nove radne sedmice.

Pročitajte...