Društvo novinara BiH – Očuvati dostojanstvo novinarske profesije

Društvo novinara Bosne i Hercegovine kao najstarija organizacija novinarskog ceha u BiH svojim redovnim aktivnostima obilježit će 3. maj – Svjetski dan slobode medija.

Tim povodom u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu danas će biti održana tradicionalna manifestacija „Novinar godine“ za 2020. godinu.

Na manifestaciji koja će početi u 14.00 sati, bit će proglašeni dobitnici godišnjih nagrada u kategorijama – pisano (printano) novinarstvo, zatim radijsko novinarstvo, televizijsko novinarstvo, nagrada za životno djelo i nagrada za najboljeg novinara, te posebno priznanje za doprinos radu Društva i razvoju novinarstva.

Cilj ove manifestacije u suštini, poklapa se s ciljevima obilježavanja Svjetskog dana slobode medija, a to su – očuvanje dostojanstva novinarske profesije i poticaj borbi za slobodu govora.

Tradicionalnoj godišnjoj manifestaciji prethodit će promocija publikacije „Govor(om) mržnje protiv medija“, koja će, također, biti održana u prostoru Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti.

Publikacija je produkt tri okrugla stola o govoru mržnje u medijima koji su održani tokom 2019. godine.

Što se tiče opće klime u društvu ona je daleko od ideala kojeg priželjkuje prema procjenama, oko 3.000 zaposlenih u medijskoj zajednici.

Već sama činjenica da dobar dio od toga broja radi „na crno“ upućuje na probleme koji tište novinarski ceh.

Pandemija korona virusa koja je obilježila, odnosno obilježava, veći dio prošle i tekuću godinu dodatno je usložila stanje u oblasti informiranja.

To se u prvom redu odnosi na otežan pristup relevantnim informacijama, te materijalni status novinara.

Stječe se dojam da se svojevrsna centralizacija informacija kada je riječ o Covidu-19, polako uvlači i u druge javnosti zanimljive oblasti.

Poseban segment priče je materijalni položaj medijskih kuća, a time i novinara.

Pandemija korona virusa je iz temelja uzdrmala ovu oblast zbog pada prihoda od marketinških usluga, koji se prema podacima s terena, penje i do 80 posto.

Iako su već uočljivi, pravi razmjeri tih posljedica bit će vidljivi tek kad mine pandemija korona virusa.

Opći je dojam da će najteže biti pogođeni pisani/printani, mediji, u smislu rapidnog pada tiraža, a time i prihoda, što će povećati vojsku od oko 1.000 nezaposlenih novinara i komunikologa.

I najzad, gledano u općim svjetskim razmjerima, Bosna i Hercegovina je prema indeksu slobode medija sačuvala 58. mjesto.

U regiji ispred naše zemlje su Slovenija 38, koja je nazadovala za osam mjesta, te 56 Hrvatska koja je napredovala za tri mjesta, dok su ostale zemlje regije – Srbija, Sjeverna Makedonija, Albanija, Kosovo i Crna Gora, lošije rangirane.

U cjelini uzevši rejtingom možemo biti zadovoljni, ali i primijetiti – daleko je to od zemalja Skandinavije, koje su „okupirale“, prve četiri pozicije, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Iz ove asocijacije, istovremeno, izražavaju zahvalnost kompaniji BH Telecom uz čiju će pomoć biti realizirana manifestacija “Novinar godine”.

(FENA)

Pročitajte...