Džaferović i Komšić u Potočarima – Sve je spremno za Komemoraciju, dženazu i ukop

Sve je spremno za komemoraciju, dženazu i ukop 19 žrtava genocida u Srebrenici, 11. jula u Potočarima, zaključak je Organizacionog odbora čijoj su današnjoj, sjednici prisustvovali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić, izaslanik reis-ul-uleme Vahid ef. Fazlović, tuzlanski muftija, predstavnici Skupštine opštine Srebrenica i članovi udruženja koja okupljaju srebreničke majke, predstavnici Vlade FBiH, Oružanih snaga, policije i Crvenog križa, a domaćin bio Memorijalni centar Srebrenica-Potočari.

novinar Azra Mešić

Sutra će početi kopanje kabura za ukupno 19 novoidentifikovanih žrtava genocida koje će biti ukopane 11. jula ove godine. Njima i sjećanju na tragediju Podrinja bit će u petak posvećena hutba u svim džematima u Bosni i Hercegovini i dijaspori, kazao je Vahid ef. Fazlović, muftija tuzlanski, izaslanik Reis-ul-uleme.

  • Redovno to činimo na osnovu fetve. Reis-ul-ulema drži hutbu u Gazi husrev-begovoj džamiji, a ista hutba se održi u svim džamijama Islamske zajednice kada se uče jasini i tevhidi, a uoči dženaze u subotu bit će proučena sala sa svih džamija diljem Islamske zajednice u našoj zemlji i svijetu, kazao je ovom prilikom muftija Fazlović.

Dženaza u Potočarima bit će kao i sve druge aktivnosti kojima se obilježava 26. godišnjica od genocida u Srebrenici organizovana u skladu s propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama. Svi učesnici Komemoracije će prođi kontrolu temperature i dezinfekciju na tri kontrolna punkta, a bit će omogućeno i brzo antigensko testitanje na kovid, potvrdili su iz Organizacionog odbora nakon današnje sjednice u Potočarima.

  • Imajući iskustvo od prošle godine nadam se da ćemo i ove godine uspjeti ispoštovati sve one mjere koje su trenutno na snazi. One su u odnosu na prošlu godinu dosta labavije. Tako da možemo imati na otvorenom mjestu dosta više ljudi, kazao je Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida.

Zadnjoj od četiri sjednice Organizacionog odbora prisustvovali su članovi državnog predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić.

  • Ovo je događaj od planetarnog značaja. Genocid u zaštićenoj zoni je najveći zločin i jedini genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. I dok je svijeta i vijeka obilježavat će se godišnjice genocida u Srebrenici, naglasio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BIH.

Obaveza članova Predsjedništva je jednaka obavezi članova pododbora za obilježavanje godišnjice, da brinu o svakom detalju, kazali su.

  • Bitno je zbog samog mjesta na kojem se nalazimo. Bitno je zbog dana, 11. jula. Bitno je zbog svega što 11. juil znači pogotovo porodicama ubijenih tokom genocida. Bitno je zbog zemlje BiH da odavde ide poruka kakva ide, dodao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Članovi Predsjedništva su uz ostalo iz Potočara gdje je već ukopano 6.652 stradalih u genocidu poslali i poruku Visokom predstavniku Valentinu Inzku, da je krajnje vrijeme da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, prije nego napusti funkciju i ode iz ove zemlje.

 

 

Pročitajte...