Džaferović i Softić upozorili EP: Izgradnja Pelješkog mosta mogla bi proizvesti međunarodni pravni spor

– Džaferović i Softić uputili su pismo predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniu Tajaniju, povodom spora sa Republikom Hrvatskom u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta, u kojem ga upozoravaju na moguće, veome štetne posljedice odluke Evropske komisije da odobri finansijska sredstva Republici Hrvatskoj u iznosu od 357 miliona eura za izgradnju pomenutog mosta

SARAJEVO (AA) – Zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Safet Softić uputili su pismo predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniu Tajaniju, povodom spora sa Republikom Hrvatskom u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta, u kojem ga upozoravaju na moguće, veome štetne posljedice odluke Evropske komisije da odobri finansijska sredstva Republici Hrvatskoj u iznosu od 357 miliona eura za izgradnju pomenutog mosta, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ta odluka posredno zadire u pitanja suvereniteta Bosne i Hercegovine i prejudicira rješavanje izrazito važnog i još uvijek neriješenog pitanja razgraničenja teritorijalnih mora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske”, navodi se u pismu Džaferovića i Softića.

Džaferović i Softić Tajanija obavještavaju da je nakon objavljivanja navedene odluke Evropske komisije, na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je održana 5. jula ove godine, usvojen zaključak prema kojem Predstavnički dom traži od Vijeća ministara  Bosne i Hercegovine da uputi notu Republici Hrvatskoj kako bi obustavila sve aktivnosti u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta, dok se ne postigne potpuna obostrana saglasnost.

“Moramo demantovati jednostrane i neosnovane tvrdnje Republike Hrvatske da ima saglasnost Bosne i Hercegovine: Predsjedništvo Bosne i Hercegovine – tijelo koje po Ustavu Bosne i Hercegovine ima isključivu nadležnost za vođenje spoljne politike – nikada nije dalo saglasnot za gradnju Pelješkog mosta”, navodi se u pismu.

Podsjećaju da je zvaničan stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prema Zaključku usvojenom na 25. sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 17. oktobra 2007. godine, da je “Bosna i Hercegovina protiv izgradnje mosta do rješavanja otvorenih pitanja vezanih za identificiranje morske granične crte između dvije države”.

Ističu da redstavnici ministarstava kao ni predstavnici bilo kojih ekspertnih tijela na međudržavnom nivou nisu mogli niti mogu u ime Bosne i Hercegovine potpisati bilo kakav validan sporazum bez saglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Evidentno je da Bosna i Hercegovina, odnosno isključivo nadležno Predjedništvo Bosne i Hercegovine, nikada i nikome nija dalo  saglasnost da u ime BiH potpiše bilo  kakav sporazum sa Hrvatskom u vezi sa izgradnjom Peljaškog mosta, jer još uvijek nije rješeno razgraničenje teritorijalnog mora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Netačne su tvrdnje Republike Hrvatske da gradi most na svojoj teritoriji, jer morske vode ispod planiranog mosta nisu i ne mogu biti ni hrvatske niti unutrašnje vode, nego predstavljaju međunarodne vode – međunarodni priključni koridor koji se proteže od teritorijalnih voda BiH do otvorenog mora. Na osnovu UN Konvencije o pravu mora,  Bosna i Hercegovina ima pravo  na takav međunarodni koridor, on služi za međunarodnu komunikaciju i plovidbu i na tom koridoru međunarodno pravo mora ne dozvoljava izgradnu umjetnih otoka ili bilo kakvih građevina. Nedopustivom  izgradnjom mosta bi se fizčki blokirala ta jedina uska pomorska veza Bosne i Hercegovine sa međunarodnim vodama i ostalim državama svijeta i tako bi se Bosna i Hercegovina od pomorske države pretvorila u kopnenu – kopnom zaključanu državu. Odsijecanjem  od međunarodnih voda Bosna i Hercegovina bi, suprotno međunarodnom pravnom poretku, bila spriječena  da ostvaruje prava koje ima kao pomorska država”, piše u pismu Džaferovića i Softića.

Upozoravaju da je sasvim izvjesno da bi, u navedenim okolnostima, izgradnja Pelješkog mosta proizvela međunarodni pravni spor.

“Uprkos sveme navedenom, ugrožavajući suverenitet Bosne i Hercegovine i kršeći UN Konvenciju o pravu mora, Hrvatska insistira na izgradnji mosta na međunarodnom plovnom putu od BiH do otvorenog mora. Takav agresivni pristup prijeti grubim narušavanjem  geopolitičkog poretka na Jadranskom moru i ugrožava suverenitet i stabilnost Bosne i Hercegovine kao pomorske države”, navode članovi oba doma Parlamenta BiH.

Ističu da su u potpunosti opredjeljeni za razvijanje dobrosusjedskih odnosa i  saradnje između Bosne i Hrcegovine i Republike Hrvatske.

“Sigurni smo da ćete se složiti  da je dobrosusjedska saradnje moguća isključivo uz međusobno uvažavanje i uz poštivanje svih prava koja objema državama pripadaju u skladu sa relevantnim međunarodnim konvencijama. Razumijemo potrebu Hrvatske da komunikacijski poveže svoj teritorij, ali nikako uzurpirajući prava koja pripadaju Bosni i Hercegovini. Zato je neophodno da se prethodno, u skladu sa međunarodnim pravom,  riješi pitanje razgraničenja na moru između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine”, navode Džaferović i Softić.

Smatraju da bi bilo potrebno i korisno da Evropska komisija posreduje u rješavanju spornih pitanja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine koja je neophodno riješiti prije početka izgradnje Pelješkog mosta.

“Vjerujemo da, nakon upoznavanja sa navedenim činjenicama, možete pomoći u ispravljanju previda koji je učinjen prikom donošenja odluke Evropske komisije o finansiranju Pelješkog mosta. Smatramo da je tu odluku neophodno sagledati i preispitati u kontekstu mogućih, veoma štetnih posljedica”, stoji, između ostalog, u pismu zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

(RTVTK/AA)

Pročitajte...