Džaferović o više tema razgovarao s Várhelyijem

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović razgovarao je s evropskim komesarom za proširenje Oliverom Várhelyijem.

Sagovornici su tokom telefonskog razgovora razmijenili informacije o situaciji prouzrokovanoj pandemijom koronavirusa, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Džaferović je informirao Várhelyija o aktuelnoj situaciji u našoj zemlji i zahvalio Evropskoj uniji za pomoć koja je pružena građanima BiH. Razgovorano je i o modalitetima za nastavak pomoći BiH, posebno u nabavci medicinske opreme i terapijskih lijekova kroz sistem javnih nabavki EU.

Razgovarano je i o programu ekonomskog oporavka EU, koji podrazumijeva i pomoć ekonomiji Bosne i Hercegovine, naročito u oblastima infrastrukture i energetskog sektora.

Jedna od tema bila je i migrantska kriza i način njenog rješavanja. Džaferović je podsjetio da su krizom pogođeni samo pojedini dijelovi Bosne i Hercegovine, u kojima Bošnjaci čine većinu.

Zatražio je podršku Evropske unije u jačanju kapaciteta za zaštitu granice BiH, kako bi se smanjio priliv migranata, kao i da EU učini dodatne napore na svojim vanjskim granicama u odvraćanju od migracija.

Značajan dio razgovora posvećen je ubraznom provođenju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, kako bi naša zemlja što prije dobila kandidatski status.

Džaferović je informirao evropskog komesara o napretku, naročito kada je u pitanju dogovor o Mostaru, te o drugim aktivnostima koje se poduzimaju na ispunjavanju uvjeta Evropske komisije. Komesar Várhelyi pohvalio je napredak koji je postignut, te pružio punu podršku ubrzanom procesu ispunjavanja uvjeta.