Džaferović primio bivšeg visokog predstavnika za BiH Schwarz-Schillinga

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio je bivšeg visokog predstavnika za BiH Christiana Schwarz-Schillinga s kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i procesima koji se odvijaju nakon prošlogodišnjih Općih izbora.

Razgovarano je i o evropskom i NATO putu Bosne i Hercegovini te reformama koje je potrebno poduzimati da bi se u našoj zemlji u potpunosti implementirali standardi Evropske unije.

Posebna tema bili su odnosi u regiji, pri čemu je Schwarz-Schilling ponovio ranije izneseni stav da bi bilo kakvo prekrajanje granica u rješavanju odnosa Srbije i Kosova predstavljalo ogroman rizik, ne samo za našu regiju, nego i za cijelu Evropu. Istaknuo je da se prilikom rješavanja bilo kakvih sporova ne smije dovesti u pitanje princip nepromjenjivosti granica.

Član Predsjedništva BiH Džaferović naglasio je kako očekuje da se odnosi Beograda i Prištine rješavaju dijalogom, te potcrtao da se rješavanje tih odnosa ne može povezivati sa Bosnom i Hercegovinom na bilo koji način.

Zahvalio je Schwarz-Schillingu za prijateljski odnos prema Bosni i Hercegovini, od proglašenja njene nezavisnosti, pa sve do posljednjeg perioda, kada se ponovo angažovao i radi u interesu naše zemlje, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Pročitajte...