Džonson s Vučićem: Narodi na Balkanu trebaju oprostiti jedni drugima zbog budućnosti

– Tema kojoj je na konferenciji za novinare posvećeno najviše vremena bilo je pitanje Kosova, a Vučić je rekao da SAD i Srbija imaju različito viđenje jer su SAD priznale nezavisnost Kosova, a Srbija nije
BEOGRAD (AA) – Senator Sjedinjenih Američkih Država Ron Džonson izjavio je danas u Beogradu da od naroda na Balkanu ne traži da zaborave prošlost, ali da oproste jedni drugima u ime budućnosti.

“Svi moramo gledati u budućnost. Niko neće zaboraviti prošlost. Ali tražim od svih naroda u regionu da pokušaju da oproste da bi imali bolju budućnost”, rekao je Džonson posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je rekao da svaki dogovor i sporazum moraju imati ideju bolje budućnosti za sve narode koji žive na Zapadnom Balkanu.

Džonson je dodao da će Prištini poslati poruku da su “strpljenje i fleksibilnost ono što će pomoći da idemo napred”.

On je dodao da je podizanje srpske zastave ispred Bele kuće pre 100 godina pokazalo da je Srbija važna za regionalni, pa i svetski mir i da je danas uveren da srpski narod želi mir i stabilnosti svih ljudi u regionu.

Upitan o izjavi ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova da će se pritiscima na Srbiju da se opredeli između Rusije i Zapada napraviti situacija kakva je, zbog podeljenosti naroda, dovela do ukrajinske krize, Džonson je rekao da je na narodu regiona da nađe rešenje i da misli da su ekonomske mogućnosti svih, pa i Rusije u slobodnom tržištu koje SAD predstavljaju.

“Istorijska tragedija je da posle raspada SSSR Rusija nije prihvatila pruženu ruku Zapada”, rekao je Džonson.

Vučić je kazao da je sa Džonsonom razgovarao o četiri teme – bilateralnim odnosima dve države, pitanju normalizacije odnosa Beograda i Prištine, evrointegracijama i regionu.

Tema kojoj je na konferenciji za novinare posvećeno najviše vremena bilo je pitanje Kosova, a Vučić je rekao da SAD i Srbija imaju različito viđenje jer su SAD priznale nezavisnost Kosova, a Srbija nije.

On je rekao da je Srbija otvorena za razgovor i spremna za kompromisna rešenja, ali i da je za kompromis potrebno dvoje.

“Zamolio sam SAD, kao zemlju koja je imala snažan uticaj na stvaranje onoga što kosovski Albanci i mnogi drugi nazivaju kosovskom nezavisnošću, da nam pomognu u stabilizaciji regiona, time što će Albance zamoliti za fleksibilnija rešenja koja će značiti kompromis”, rekao je Vučić.

On je dodao da Beograd i Priština moraju da donesu rešenje i da bi važan produkt tog rešenja bio relaksacija odnosa Srba i Albanaca kao dva najveća naroda na Balkanu na duži period i da bi to sprečilo odlazak mladih sa obe strane.

“Da donesemo rešenje koje će biti dobro za našu decu i budućnost, a da Srbija ne bude ponižena”, rekao je Vučić.

On je dodao da je dobra vest da SAD žele mir i stabilnost regionu i kazao da je sa senatorom razgovarao o poseti Zagrebu i predočio mu da će se u utorak sastati sa predstavnicima porodica nestalih iz Hrvatske kako bi napravili konkretne pomake, za, kako je rekao, “obične ljude”.

Vučić je kazao da je sa Džonsonom razgovarao o Bosni i Hercegovini i da mu je rekao da Srbija podržava teritorijalni integritet te države i integritet Republike Srpske u okviru BiH.

On je rekao da Srbija i SAD imaju ekonomsku razmenu od 560 miliona dolara, da obe strane očekuju da razmena bude na višem nivou u značajniji dolazak američkih investitora.

Pročitajte...