Ekonomski fakultet u Tuzli domaćin Internacionalne konferencije

Tuzlanski Ekonomski fakultet će od 5. do 7. decembra biti domaćin međunarodne naučne Konferencije ICEI koja ove godine nosi naziv „Ekonomija integracija“. Učešće su najavili stručnjaci iz 15 zemalja svijeta, među njima univerzitetski profesori, djelatnici javnog finansijskog sektora, gradonačelnici i privrednici. Posebna sesija bit će namijenjena studentima.

novinar Azra Mešić

Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli Konferenciju u čijem će fokusu biti emigracije i konkurentnost zemalja Jugoistočne Evrope, organizuje u saradnji sa još pet fakulteta iz zemalja regiona. Istraživačke radove prijavilo je 160 autora.

– No nakon procesa selekcije prihvaćena su 52 rada. iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Italija, Ukraina, Poljska, Bahrein i SAD, kaže prof.dr. Emira Kozarević, predsjednica Organizacionog odbora ICEI 2019.

Učesnici iz  15 zemalja izlagat će rezultate svojih zapažanja na ukupno devet sesija. Plenarna sesija tiče se makroekonomije, marketinga i finansija.

– U okviru biznis foruma bit će 5 sesija. Prva će biti o emigracijama. Njih podržava UNDP. I u okviru ove sesije imat ćemo goste. Bit će bivši viceguverner Centralne banke i tri gradonačnelnika: Tuzle, Živinca i Maglaja, kaže za RTVTK prof. dr. Bahrija Umihanić, profesor Ekonomskog fakulteta.

Tokom ostalih sesija tematizirat će pitanja konkurentnosti poslovnog sektora, a među učesnicima će biti i domaći privrednici. Posebna sesija bit će posvećena studentima drugog i trećeg ciklusa studija.

– Sama činjenica da ove godine organizujemo specijalnu sesiju koja tretira način i metodologiju doktoriskih disertacija studentima će biti ponuđena mogućnost da u okviru panel diskusija sa tri eminentne profesorice steknu uvid u to na koji način se može provoditi naučno istraživački rad i da ne trebamo otići iz BiH, nego možemo iz BiH provoditi kvalitetne naučno-istraživačke radove, pojašnjava prof.dr. Meldina Jukan Kokorović, dekanica Ekonomskog fakulteta.

Šesta regionalna naučna Konferencija „Ekonomija integracija“ bit će održana u Hotelu Mellain od 5. do 7. decembra.