Ekonomsko povezivanje regije: BBI banka i ASA Group koorganizatori Samita 100 u Makedoniji

Uglavnom gradu Makedonije, Skoplju, pod motom “Povezanost regije” održava se 6. Samit 100, vodeća biznis inicijativa u regionu, koja okuplja poslovne lidere Jugoistočne Evrope. Organizatori ovogodišnje konferencije su: Bosna Bank International (BBI), ASA Group, Atlas Foundation, Hrvatska udruga poslodavaca, Srpska asocijacija menadžera i Združenje Manager iz Slovenije.

Samit 100 poslovnih lidera regiona jedinstvena je poslovna inicijativa u Jugoistočnoj Evropi, koja okuplja više od stotinu vodećih poslovnih lidera iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije te omogućava intenzivan razgovor o preuzimanju odgovornosti za čvršće povezivanje regiona kroz konkretne prijedloge unapređivanja privredne saradnje.

Prvog dana sudionici su imali priliku da razgovaraju o značaju povezivanja u regiji, razvoju elektrifikacije, slobodnom kretanju robe i usluga i o tome kako lokalne ideje mogu dostići globalni uspjeh. Također, predstavljene su ideje i projekti za unaprjeđenje saradnje unutar SEE regije.

Iz Bosne i Hercegovine, Summitu 100 prisustvuju predstavnici Bosna Bank International, ASA Group, Phillip Morrisa BiH, Bit Alliancea, te Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH, Denis Zvizdić, predsjedavaući Vijeća ministara BiH i Ismir Jusko, državni ministar prometa i komunikacija.

U ime BBI banke na Samitu 100 obratio se Dino Selimović, direktor Marketinga i komunikacija BBI banke, naglašavajući kako BBI banka od svog osnivanja radi na regionalnom povezivanju.

„BBI banka i putem Sarajevo Business Foruma, vodeće investicijske konferencijeu Jugoistočnoj Evropi, radi na ekonomskom uvezivanju regije i privlačenju stranih investicija. Zajedničkim naporima i vezama koje imamo sa svijetom, nastupajući kao jedinstveno tržište, možemo postati konkurentni u svijetu i zanimljiva destinacija za privlačenje stranih investicija“, kazao je Selimović.

Pročitajte...