Erdogan: Daytonski mirovni sporazum potrebno revidirati

Daytonski mirovni sporazum potrebno je revidirati jer postalo je jasno da u dosadašnjem periodu nije uspio donijeti rješenje za budućnost Bosne i Hercegovine, poručio je u Ankari predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan.

On je nakon susreta s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović koja boravi u službenoj posjeti Turskoj, naglasio da je potrebno aktivno uključenje Ujedinjenih nacija u vezi s BiH i Daytonskog mirovnog sporazuma, odnosno njegove revizije.

Govoreći o izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, čime je zvanični Zagreb izrazio nezadovoljstvo te prenio takav stav u Evropski parlament, lider Turske kazao je da poštuju izbornu volju građana BiH.

Naglasio je i značaj zajedništva svih naroda u BiH te dodao da narodi u BiH jedni druge treba da gledaju očima mira u čemu BiH ima pomoć Turske.

Turski predsjednik je govorio i o trilaterali Turska-BiH-Hrvatska i kazao da će o ovoj trilaterali biti moguće detaljnije govoriti nakon što bude formirana vlast u BiH nakon oktobarskih općih izbora, javlja Anadolu Agency (AA).