Erdogan povodom Dana pobjede: Cijelom svijetu još jednom proglašeno da je ova zemlja naša vječna domovina

– Dan pobjede obilježava se povodom posljednje bitke protiv grčkih snaga u Dumlupinaru 1922. godine i posvećen je Oružanim snagama Turske

ANKARA (AA) – Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je povodom 98. godišnjice Dana pobjede poručio da su “pobjedom 30. augusta cijelom svijetu još jednom proglasili da je ova zemlja njihova vječna domovina”, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Nije slučajno da su oni koji su pokušali izuzeti našu zemlju iz istočnog Sredozemlja i oni koji su pokušali invaziju na našu zemlju prije jednog vijeka isti okupatori”, rekao je Erdogan.

Turskim građanima u zemlji i svijetu čestitao je Dan pobjede.

“Baš kao što je naša nacija vodila borbu za oslobođenje do pobjede uprkos siromaštvu i nemogućnosti, tako ni danas Sevr u ‘Plavoj domovini’ nikada neće oklijevati negirati svoj entuzijazam i poteze”, rekao je Erdogan.

Dan pobjede obilježava se povodom posljednje bitke protiv grčkih snaga u Dumlupinaru 1922. godine i posvećen je Oružanim snagama Turske.

Od 26. do 30. augusta turske snage vodile su bitku kod Dumlupinara u zapadnoj turskoj provinciji Kutahya, u kojoj je invazijska grčka vojska bila poražena. Krajem 1922. godine sve strane snage napustile su teritoriju koja će godinu dana kasnije zajedno postati nova Republika Turska.

Pročitajte...