EU4BusinessRecovery – Fond od jedan milion eura za mjere oporavka turizma

U okviru projekta Evropske unije i Vlade SR Njemačke – EU4BusinessRecovery za pomoć poduzetnicima u borbi protiv posljedica izazvanih COVID-19, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH objavljuje javni poziv za prijavu projekata u oblasti turističkog sektora.

Bespovratna finansijska sredstva i tehnička podrška biti će dostupni poduzećima i turističkim operaterima kako bi osigurali kontinuitet poslovanja, ali i stvaranje inovativnih start-upa.

Tim povodom u petak, 23. jula u 10.00 sati u Sarajevu je planirana press konferencija na kojoj će se obratiti Nicolas Bizel, šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutarnje poslove i reformu javne uprave Delegacije Evropske unije u BiH, te Nils Wetzel, menadžer projekta, EU4BusinessRecovery Projekat, GIZ.

Fond od jedan milion eura bespovratnih sredstava i tehničke podrške unutar projekta EU4BusinessRecovery dostupan je za mjere oporavka turizma, koje se fokusiraju na aktivnosti poput razvoja strategije upravljanja destinacijama, pristupa novim tržištima za preduzetnike u turizmu, razvoja brenda, razvoja akcionih planova održivog turizma, ulaganja u ekološki prihvatljiva rješenja itd.

Projekat EU4BusinessRecovery podržava mikro, mala i srednja preduzeća u BiH da nastave sa poslovanjem i očuvanjem radnih mjesta, a posebno će podržati poduzetnice, mlade i druge ranjive skupine u osnivanju vlastitih biznisa i u prevladavanju negativnog učinka pandemije koronavirusa stvaranjem otpornijeg poslovnog okruženja.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 13,7 miliona eura, a finansiraju ga EU (13 miliona eura) i Vlada SR Njemačke (0,7 milion eura).

EU4BusinessRecovery provode GIZ, ILO i UNDP, od 2021. godine do 2023. godine.

Pročitajte...