Fakultet elektotehnike u Tuzli promovirao 68 diplomanata i magistara

Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Tuzli promovirao je novu generaciju diplomanata i magistara koji su svoja akademska zvanja stekli u protekloj akademskoj godini. Njih 68 dobilo je svoje diplome na svečanosti koju je organizirao Fakultet. „Žao nam je što odlaze, ali smo radosni što nam dolazi nova generacija studenata kojima ćemo se maksimalno posvetiti“ kazali su domaćini na promociji.

novinar Azra Mešić

Među 64 diplomanta koji su svoje školovanje okončali na Fakultetu elektrotehnike u protekloj akademskoj godini je i Emir Bojagić. Diplomu je stekao na Odsjeku za telekomunikcije. Njegov doprinos nauci je sadržan u završnom radu u čijoj je pripremi koristio web aplikaciju za programiranje, a teoretski analizirao sigurnosne protokole sa aspekta telekomunikacija.

– Za prvi ciklus studija radio sam diplomski rad o temi: Analiza sigurnosnih protokola unutar mreže. Pokušao sam da obuhvatim veći dio predmeta kojima smo se mi bavili na Fakultetu, kaže Emir.

On će, uz posao koji je već pronašao privatnoj kompaniji, nastaviti svoje obrazovanje na drugom ciklusu studija Fakulteta elektrotehnike, gdje je danas među četiri magistra svoju diplomu dobila Irena Pejanović. Ona je za magistarski rad odabrala analizirati prikupljanje, pohranu i distribuciju velike količine podataka u kompanijama.

– Obzirom da se Internet sve više razvija, ogromne su količine podataka na raznim uređajima. Dosta se koristi Internet of things. Radila sam nekoliko primjera velikih kompanija u praksi. Kako oni koriste aplikacije da obrade veliku količinu podataka, kaže Irena.

Na temelju stečenog znanja Irena je već pronašla zaposlenje u jednoj od domaćih telekom kompanija.

Ovo su momenti kada ste s jedne strane ponosni, a s druge strane imate mali žal jer vam odlazi jedna generacija. Mi smo na Fakultetu elektrotehnike jedna velika porodica. Naši studenti ovdje nastavljaju drugi i treći ciklus studija. Upisom postaju dio naše porodice. Hvala Bogu ove godine smo imali jako veliki interes. Skoro pa dva kandidata na jedno mjesto, kaže prof. dr. Nerdina Mehanović, dekanica Fakulteta elektrotehnike Univerziteta u Tuzli.

Interes za studije na Fakultetu elektrotehnike je svake godine veći, kažu u menadžmentu. U prvom upisnom roku ove godine su popunili kapacitet za Elektrotehniku i računarstvo. Na drugom upisnom roku koji je počeo jučer, još ima mjesta na studijskom programu Tehnički odgoj informatika, koji je po svom konceptu jedinstven u Bosni i Hercegovni.

Pročitajte...