Fatih Keskin pušten na slobodu: Ne znam zašto su me uhapsili, ja sam obični direktor škole…

“Zahvaljujem se roditeljima, školi u Bihaću i svima koji su mi bili podrška u ovoj teškoj situaciji. Zadovoljan sam odlukom Suda BiH da me oslobode i advokatima”, rekao je u prvoj izjavi Keskin kojeg je napolju čekalo nekoliko prijatelja.

Na pitanje da li je njegovo hapšenje uslijedilo nakon pritiska Turske i da li ima veze sa tzv. Gulenovcima, Keskin je kazao da on o tome ne zna ništa.

“Jednom jutro su me uhapsili i doveli ovdje. “a nemam nikakve kontakte s njima. Ja sam obični profesor i direktor škole”, dodao je.

Keskin je kazao da mu je bilo teško u pritvoru te da ne zna kakvu je on to prijetnju predstavljao po nacionalnu sigurnost BiH i da će razmisliti o traženju odštete nakon razgovora sa svojim advokatima.On je pušten nakon što je Sud BiH poništio konačno rješenje, i prvostepeno rješenje Ministarstva sigurnosti i Službe za poslove sa strancima, a na osnovu kojih je Keskin stavljen pod nadzor u Imigracioni centar. Istom Presudom predmet je vraćen prvostepenom organu na ponovno odlučivanje.

Turski državljanin, koji radi kao direktor Una-Sana koledža u Bihaću, sa stalnim boravkom u BiH, početkom decembra je pozvan u MUP Unsko-sanskog kantona na razgovor, nakon čega je uhapšen te transportovan u Imigracioni centar radi deportacije u Tursku. Nedugo nakon toga Keskinu je ukinuta dozvola za boravak u BiH.Njegov advokat Nedim Ademović je tada kazao da su bh. vlasti procijenile da Turčin predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti BiH, iako je nejasno zbog čega bi on mogao biti ikakva prijetnja u našoj zemlji.

Uslijedile su i reakcije opozicionih stranka u FBiH koje su poručile da je hapšenje Keskina izvršeno po nalogu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana te da se radi o teroru nad stanovnicima BiH.

Pročitajte...