Fazlić: Očekujem da će Dom naroda PSBiH usvojiti budžet za 2020. godinu (VIDEO)

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Amir Fazlić (SDA) izjavio je novinarima danas u Sarajevu da je veoma pozitivno to što je u Predstavničkom domu državnog parlamenta budžet institucija BiH za 2020. godinu dobio potrebnu većinu, te da očekuje da će ga usvojiti i Dom naroda.

– Očekujem da Dom naroda usvoji budžet institucija za 2020. godinu, kako bi bile otklonjene određene dileme koje su prisutne u javnosti BiH, prije svega u vezi s lokalnim izborima, kako bi država BiH kao ozbiljna država imala budžet svojih institucija i kako bi konačno stavili tačku na priču o budžetu – kazao je Fazlić.

Po njegovim riječima, već duže vrijeme su samo polemike o tome da li ili ne budžet, ko će biti za budžet, zašto nećemo da usvojimo budžet, zašto nam treba budžet…

– Mislim da svakoj ozbiljnoj državi, pogotovo BiH koja je kandidat za evropske integracije, za EU, je potreban budžet, prije svega zbog građana i zbog rejtinga države BiH – smatra Fazlić.

Dodaje da nije trebalo vezivati proces imenovanja i raspodjele određenih funkcija s budžetom. Ističe da je budžet „jako ozbiljna stvar za BiH, za građane“.

– Imenovanja su stvar određenih dogovora, nekih pravila, nekih internih dogovora unutar stranaka i ni u kakvom slučaju nismo trebali doći u ovu situaciju da vezujemo donošenje budžeta s činjenicom da li će neka stranka dobiti ovu ili onu poziciju. Pogotovo neka uslovljavanja ‘to je naše’. Ovo je sve bosanskohercegovačko – navodi Fazlić.

Na novinarsko pitanje da li očekuje da će na narednoj sjednici Predstavničkog doma biti potvrđeno imenovanja kandidat SDA Selme Cikotića za ministra sigurnosti BiH, odgovorio je da nikakvih pravnih razloga nema da Cikotić ne bude imenovan za ministra na sjednici Predstavničkog doma.

– Očekujemo da bude popunjeno Vijeće minstara BiH, da ministar bude imenovan i da konačno krenemo nekim drugim tokovima u BiH. Dosta je građanima, imamo i virus, imamo niz drugih problema. Trebamo se okrenuti nekim putevima stabilizacije stanja u BiH. Sam virus ne bira da li je neko pripadnik ove ili one stranke, ovog ili onog naroda. Potrebna nam je jedna stabilnost u BiH – zaključio je Fazlić.

Fena