Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog visokih temperatura

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog visokih temperatura i vrlo visokih vrijednosti UV indeksa koji se očekuju narednih dana u većem dijelu zemlje. Vremenske prilike u Bosni i Hercegovini, pet dana zaredom će biti takve da se mogu nazvati toplotnim valom jer će temperature zraka biti prosječno visoke.

Novinarka: Indira Huskić

Prvi toplotni val ovog ljeta je započeo, i odmah u samom početku temperature idu i do 40 °C u dijelovima Hercegovine i u Posavini. Bit će prilično dugotrajan, dosta izražen, a što potvrđuje i narandžasti meteoalarm izdat od entitetskih hidrometeoroloških zavoda koji može nepovoljno utjecati po zdravlje stanovništva.

zračno strujanje koje na naše rajeve pristiže sa juga donijelo je i vrlo visoke temperature zraka što je bio uzrok aktivacije naradžastog meteoalarma za naše prostore narandžasti meteoalarm na snazije do dvadest i petog ovog mjeseca, što su vrlo visoke temperature u pogledu maksimalnih vrijednosti, koje se u našim gradovima kreću od 36 do 41 °C, ovakve vrijednosti temperatura zraka donose rizike po zdravlje ljudi, ali i nesmetano odvijanje svih aktivnosti  koje su izložene ovakvim vremenskim uslovima“.- kazao je Bakir Krajinović –  Klimatolog u FHMZ .

Brojni temperaturni rekordi za juni mjesec su ugroženi, naročito od sredine sedmice, kada se očekuju i najviše temperature.Rizik od požara je za sada nizak, ali narednih dana se i on povećava, naročito u Hercegovini. Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH savjetuju da se pripazi na ekstremno visoke temperature, te da se zaštitimo kako bi izbjegli sve neželjene posljedice koje donose ove vremenske prilike.