FINra domaćin 8. Međunarodnog simpozija „Finansije, računovodstvo i menadžment u kriznom periodu“

U Tuzli je danas otvoren 8. Međunarodni simpozij “Finansije, računovodstvo i menadžment u kriznom periodu“. Organizator Simpozija je edukativno-konsultantska kuća FINconsult, a suorganizator Visoka škola za finansije i računovodstvo FINra Tuzla. Riječ je o jednom od najvećih skupova finansijsko-računovodstvene i menadžerske profesije u BiH u ovoj godini.

30 autora, univerzitetskih profesora, ali i stručnjaka iz prakse iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore, tokom dva dana Simpozija prezentirat će radove značajne za sve zaposlene u privatnom i javnom sektoru na knjigovodstveno-računovodstvenim, finansijskim i menadžerskim poslovima.

“Cilj ovog Simpozija je da osavremenimo znanja i vještine i podignemo nivo stručnih kompetencija finansijsko-računovodstvene profesije i menadžerske profesije u kriznom periodu. Radovi su iz oblasti finansija, računovodstva, revizije, poreza, menadžmenta i informacionih tehnologija” ističe doc.dr. Ismet Kalić, direktor Visoke škole za finansije i računovodstvo FINra Tuzla.

Mjere za suzbijanje negativnih posljedica koronakrize, aktivnosti Porezne uprave te izazovi primjene računovodstvenih informacionih sistema u vrijeme pandemije, samo su neke od tema o kojima će biti riječi na Simpoziju. Cilj je doći do odgovora na dio pitanja i izazova koje pred sve nas postavlja vrijeme krize koje živimo.

“Simpozij i radovi koji će biti predstavljeni umnogome se oslanjaju na ove okolnosti nazvane novo-normalno. Problematiziraju ono što je iskrslo kao problem, kategoriziraju, objedinjavaju, daju kritički osvrt i rješenja, odnosno barem naznačavaju u kojem pravcu bi rješenja mogla ići” ističe prof.dr. Džafer Alibegović sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Ramiz Karić, predsjednik Grupacije poslodavaca TK kaže da je organizacija ovakvih skupova veoma značajna za poslodavce.  “Iskreno se nadam da će ovaj Simpozij dati ili bar pokušati dati odgovore na pitanja koja je pred nas postavila kriza izazvana korona-virusom, jer mi smo sasvim sigurno pred jednim velikim izazovom, a to je digitalizacija. Morat ćemo pokušati u budućnosti stvarati što više mjesta koja se mogu obavljati od kuće, a ne u uredima”  kaže Karić.

Sutra, drugog dana Simpozija, bit će održana i panel-diskusija u kojoj će učestvovati direktori uspješnih kompanija, kako bi prenijeli svoja iskustva iz poslovanja u vremenu krize.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte...