Flessenkemper: Narednih nekoliko mjeseci su velika šansa za regiju

Nova njemačka vlada će biti predana evropskoj budućnosti zapadnog Balkana, izjavio je Tobias Flessenkemper, diretor za Balkan u „Centre International de Formation Européenne“ (CIFE) iz Nice i član Savjetodavne grupe Balkan u Evropi „BiEPAG“ u intervjuu za internet stranicu European Western Balkan. Govoreći o odnosu nove velike koalicije u Berlinu, on je rekao da će za Njemačku suština evropski integracija biti važnija od brzine.

– Pravac će za Balkan ostatit isti, a evropska perspektiva će ostati. Ali spremnost Njemačke da podstakne neke procese će biti drukčija, jer već pet mjeseci nema nove vlade, a važni događaji nam predstoje, kao što je prezentiranje izvještaja EK o napretki država te samit u Sofiji – rekao je Flessenkemper.

Prema njegovim riječima, Njemačka vjerovatno neće igrati ulogu kakvu je imala u ranom Berlinskom procesu, jer je prioritet konsolidacija Unije i odgovor na prijedloge koje je dao predsjednik Francuske Emanuel Macron. Bit će, kako je rekao zanimljivo vidjeti ko će se još osim Njemačke aktivirati.

– Ali, agenda za države Balkana ostaje ista. Ako države riješe svoje sporove to će biti dodatni korak naprijed – istaknuo je.

Kako je naveo, dobro je da Bugarska kao predsjedavajuća Vijeća EU pokazuje volju da pokrene proce proširenja.

– Samit u Sofiji bi mogao biti jedna od prekretnica. Narednih nekoliko mjeseci je prilika za cijelu regiju – istaknuo je.

Flessenkemper navodi se prva faza Berlinskog procesa privodi kraju, a da će samit u Londonu imati poseban utjecaj na budućnost procesa, posebno ako samit u Sofiji postavi jasnu orjentaciju prema proširenju Unije.

– Tek trebamo vidjeti kakva će biti pozicija britanske vlade. Ali, vrlo je indikativno da se samit u Londonu dešava samo dan uoči 11. jula kada se obilježava dan sjećanja na Srebrenicu. Berlinski proces će nakon Londoa biti drukčiji i više okrenut proširenju, što je jako dobro – dodao je.

Pročitajte...